Verkkouutiset

Koira lepäilee kotonaan Helsingissä. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Moni joutunut jättämään lemmikkinsä hoitoja tekemättä hintojen takia

Eläinlääkärikustannusten nousun taustalla vaikuttavat muun muassa hoitojen kehittyminen ja inflaatio.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eläinlääkärikustannusten nousu vaikuttaa monen lemmikin hoitopäätöksiin, selviää LähiTapiolan teettämästä Arjen katsaus -kyselystä.

Vastaajista 15 prosenttia kertoi jättäneensä ei-välttämättömiä hoitotoimenpiteitä tekemättä. Samoin 15 prosenttia kertoi lykänneensä käyntiä eläinlääkärissä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Viidesosa (19 %) kertoi valinneensa lemmikilleen edullisemman eläinlääkärin tai eläinlääkäriaseman. Seitsemän prosenttia oli valinnut mahdollisista hoitotoimenpidevaihtoehdoista halvemman, ja viisi prosenttia oli päätynyt eutanasiaan kalliiden hoitojen sijaan.

– Kiireettömien asioiden osalta hoidon lykkäämisestä lähitulevaisuuteen ei pääsääntöisesti ole haittaa, mutta toki on myös tilanteita, joissa eläin tarvitsee hoidon kiireellisesti. Etäeläinlääkäripalvelujen avulla useaan sairauteen tai tapaturmaan on mahdollista saada apua sekä neuvoja nopeasti ja edullisesti ilman omavastuuta, kun lemmikillä on eläinlääkärikuluja korvaava vakuutus, sanoo LähiTapiolan korvausasiantuntija Anu Kostamo.

LähiTapiolan LemmikkiHelppi-palvelun etäeläinlääkäriin ollaan useimmiten yhteydessä samoista syistä kuin lemmikkejä viedään eläinlääkäriinkin, esimerkiksi silmien tai korvien oireilun, haavojen ja muiden iho-ongelmien sekä ripulin tai oksentelun takia.

Kun vaiva saadaan hoidettua etäohjein tai arvioidaan, etteivät oireet vaadi akuuttia klinikkakäyntiä, lemmikki ja omistaja välttyvät sekä matkustamiselta että ylimääräisiltä kustannuksilta. Etäeläinlääkärillä asiointi on pääsääntöisesti aina edullisempaa.

Eläinlääkärikustannusten nousun taustalla vaikuttavat muun muassa hoitojen kehittyminen ja inflaatio. Kustannusten kasvu näkyy myös LähiTapiolassa, sillä eläinvakuutuksista maksetut korvaukset ovat lisääntyneet noin kymmenen prosentin vuosivauhtia. Vuosina 2019–2023 korvaussumma kasvoi noin 60 prosenttia.

Eläinlääkärimenojen nousu näkyy satojentuhansien suomalaisten lompakossa. Kennelliiton teettämän arvion mukaan Suomessa on yli 800 000 koiraa.

Kostamon mukaan eläinlääkäriasemien diagnostiikka- ja hoitomahdollisuudet ovat kehittyneet, ja eläinlääkäreillä on nykyään tarjota hoitovaihtoehtoja, joita ennen ei ollut mahdollista saada.

– Kun tutkimuksiin on enemmän mahdollisuuksia, niitä myös tehdään enemmän. Uudet tutkimus- ja hoitovaihtoehdot voivat kuitenkin olla kalliita. On ymmärrettävää, että lemmikkien omistajat joissain harkituissa tapauksissa päätyvät kokonaisuus huomioiden eläimen eutanasiaan suurien tai vaativien hoitotoimenpiteiden sijaan, hän sanoo.

Reilu viidennes (21 %) kyselyyn vastanneista lemmikinomistajista kertoi hankkineensa eläinvakuutuksen kustannusten nousun takia. Myös LähiTapiolan eläinvakuutusten myynti kasvoi viime vuonna.

– Kustannusten nousu ja lemmikin hoitopäätökset huolettavat ihmisiä, ja vakuutus on yhä useammalle keino varautua lemmikin yllättävien tapaturmien ja sairauksien varalle. Vakuutus tuo taloudellista turvaa, sillä sen avulla lemmikin terveysmenoihin on mahdollista budjetoida ennalta tietty summa, sanoo LähiTapiolan eläinvakuutuksen kehityspäällikkö Tiina Ala-Outinen.

Osa vahingoista ennaltaehkäistävissä

Kyselyyn vastanneista 13 prosenttia kertoi panostavansa kustannusten nousun takia entistä enemmän ennaltaehkäiseviin toimiin, kuten lemmikin hampaiden pesuun.

– Suuret hammashoidot voivat tulla lemmikin omistajalle todella kalliiksi. Tuhat euroakaan ei välttämättä riitä esimerkiksi hammassairauden hoidossa. Lemmikin hammashoidon kustannuksissa voi pyrkiä säästämään sillä, että huolehtii ennaltaehkäisevästi hammaskiven ja plakin poistosta sekä hammaspesusta kotona. Eläinlääkärikuluvakuutus kattaa tapaturmaisen hampaan katkeaman tai murtuman, joita onkin vaikeampi ehkäistä, Kostamo sanoo.

Yllättävien tilanteiden varalta lemmikille kannattaa myös varata kotona ensiaputarvikkeet, kuten esimerkiksi sidetarpeet, haavavoidetta ja lääkehiiltä. Ylipäätään lemmikkien sairauksien ja tapaturmien ennaltaehkäisy on pitkälti perusasioista huolehtimista, Kostamo sanoo.

– Rokotteet kannattaa ottaa ajallaan ja lemmikeille vaaralliset elintarvikkeet ja lääkkeet säilyttää turvallisesti lemmikin ulottumattomissa. Ja jos esimerkiksi koira saa kennelyskän, sen kanssa ei pidä liikkua paikoissa, joissa tauti voi tarttua muihin koiriin.

Kyselyyn vastanneet edustavat Suomen 18 vuotta täyttänyttä väestöä (pl. Ahvenanmaan maakunnassa asuvat). Kyselyyn vastasi kaikkiaan 1 092 henkilöä 12.–19.1.2024 välisenä aikana. Kustannusten vaikutuksista lemmikkien hoitopäätöksiin kysyttiin lemmikkien omistajilta, joita oli 351. Haastattelut kerättiin Kantar Forumissa. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on noin 3,0 prosenttiyksikköä suuntaansa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)