Matti Vanhanen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Matti Vanhanen: Ei ole keinoja 100000 uuteen työpaikkaan

Valtiovarainministerin mukaan hän ei lupaa budjettiriihessä ’hokkuspokkus-temppua’.

Kokoomuksen kansanedustaja Janne Heikkinen kysyi torstaina eduskunnan kyselytunnilla valtiovarainministeri Matti Vanhaselta (kesk.), voiko Vanhanen sitoutua esittämään budjettiriihessä keinot vähintään 100 000 uuden työllisen saamiseksi vaalikauden loppuun mennessä.

– Ja voitteko te jatkaa ministerinä ja keskusta tässä hallituksessa, mikäli näitä uusia työllisyysuudistuksia ei näy?, Janne Heikkinen kysyi.

Pääministerin sijainen Matti Vanhanen vastasi, että työllisyysluvut ovat murheellista luettavaa ja samassa suunnassa kuin suuri osa maailmaa.

Erityisesti lomautettujen määrä on kasvanut voimakkaasti. Vanhasen mukaan heidät mukaan laskemalla työttömyysprosentti on yli 17.

– Tämä on ollut nopeampi romahdus kuin finanssikriisin jälkeen, Matti Vanhanen sanoi.

– Saamme vielä iskuja erittäin paljon tästä maailmantalouden tilanteesta. Eli en näe, että minulla olisi keinoja syyskuun budjettiriiheen tehdä hokkuspokkus-temppua 100 000 uudesta työpaikasta. Tällaista en ole lupaamassa.

Vanhasen mukaan ”varmasti näiden pöytien (ministeriaition) takana tiedetään, että tilanne on vakava”.

– Lähes kaikkialla meidän markkina-alueilla kansantuotteet ovat 5-6, 7-8 prosentin alentumassa. Siitä tulee seuraamaan viennille isoja vaikeuksia ja myös meidän taloudelle.

Valtiovarainministeri kuitenkin sanoi, että ”syksyn budjettiriihessä hallitus tulee tekemään konkreettisia työllisyyspäätöksiä”.

– Niiden sisältö ja mittakaava on valmistelussa. Päätösten lisäksi hallitus tulee korottamaan aiemmin säädettyä 60 000 työllisen tavoitetta ylemmäksi. Niille keinot haetaan sitten myöhemmin.

Päivän kiintoisin

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Kai Mykkänen sanoi päivän mielenkiintoisimmaksi puheenvuoroksi Vanhasen lausumaa, ettei ole tulossa keinoja budjettiriiheen 100 000 työpaikan uudistuksista.

– Tämä oli vain valitettava uutinen. Valitettava pehmennys siihen linjaan, jolla Vanhanen mielestäni hyvin ryhdikkäästi aloitti rupeamansa tässä tehtävässä (ministerinä), Kai Mykkänen totesi.

Mykkänen sanoi kuitenkin toivovansa tavoite-asettelua, jolla valmisteltaisiin 100 000 työpaikan keinoja.

– Se ei toteudu hetkessä. Sen takia ne päätökset tarvitsee tehdä nyt, jotta ne rakenteelliset päätökset ovat kahden vuoden päästä voimassa.

– Vasemmisto sanoo, että se on keppiä. Vastatkaa sille ansiosidonnaisella olevalle, joka huomaa ettei voikaan aloittaa yrittäjyyttä, koska tuet menisivät, Mykkänen vastasi vasemmalta tulleeseen välihuutooon.

Kai Mykkänen kysyi Matti Vanhaselta sitoutumista pitämään SDP:n vero-ohjelma 800 miljoonan euron yritysverokorotuksineen poissa budjettiriihestä.

Matti Vanhanen vastasi näin:

– Vastasin edustaja Heikkisen kysymykseen, jossa hän kysyi sitoutumista, että syksyn budjettiriihessä tehdään 100 000 työpaikan päätökset. Vastasin että en, siihen en pysty eikä hallitus pysty, tällä ajalla tähän.

– Tässä mittakaavassa pitää olla realistinen. Mikä on valtiovallan ja julkisen sektorin mahdollisuuksien rajoissa? Tällaisen lupauksen tai odotuksen asettaminen, se ei ole uskottaavaa.

– Tässäkin mielessä on parempi, että poliittisessa päätöksenteossa otetaan tosiasiat huomioon. Tällaiseen mittakaavaan tällä aikataululla ei voida sitoutua, niitä keinoja näin nopeasti ei voida löytää.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt