X
SULJE MAINOS
Jäteautoja Ämmässuon kaatopaikalla. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Mari-Leena Talvitie: Hallituksen jätelaki romuttaa yrittäjien aseman

Kokoomusedustaja ihmettelee, miksi keskusta suostui tähän.

Kokoomuksen kansanedustaja Mari-Leena Talvitie on pettynyt hallituksen esittämiin jätelain muutoksiin.

Talvitien mukaan ne kaventavat ympäristöalan yrittäjien toimintaedellytyksiä monella tapaa. Talvitie pelkää, että uusi laki romuttaa toimivat markkinat ja vähentää alan yritysten toimintaa.

– Kierrätystavoitteet saavutetaan ja toimiva jätehuolto toteutetaan ihmisten, kuntien ja yritysten yhteistyöllä. Kunnat ovat voineet valita, järjestääkö kunta jätteenkuljetuksen itse vai voivatko asukkaat ja kiinteistöjen haltija valita jätekuljetusyrityksen. Nyt (Sanna) Marinin (sd.) hallitus vihreiden johdolla ja keskustan tuella vie asukkailta ja kiinteistön haltijoilla tämän mahdollisuuden kokonaan pois ja kaventaa samalla yritysten toimintaedellytyksiä, Talvitie toteaa tiedotteessa.

Kokoomuksen ympäristövaliokuntaryhmä esitti lakiesitykseen kahta keskeistä muutosta. Ryhmä esitti, että kunnat olisivat jatkossakin voineet päättää, että kiinteistöjen haltijat saavat järjestää jätteenkuljetuksen itse koko kunnassa tai sen osassa.

Kokoomuksen toinen esitys liittyy lain siirtymäaikoihin, jotka ovat hallituksen esityksellä poikkeuksellisen tiukat. Kokoomus esitti siirtymäaikojen pidentämistä. Myös eduskunnan perustusvaliokunta on aiemmin todennut, että siirtymäaikojen olisi syytä olla noin 3-4 vuotta.

– Jätealan yritykset ovat tehneet massiivisia investointeja. Miksi se työ halutaan nyt romuttaa? Monelle yrittäjälle tulee tukalat oltavat, kun liiketoiminta menee alta ja uusittu kalusto jää käsiin. Tämä ei ole järkevää saati pitkäjänteistä ympäristöpolitiikkaa, Talvitie sanoo.

– Onkin pakko kysyä, miksi hallitus haluaa tässäkin asiassa ideologisesti heikentää yritysten mahdollisuuksia toimia? On vaikea ymmärtää, miksi keskusta suostui tähän, kun kyse on alueilla paikallisten yritysten toimintaedellytyksistä ja ihmisten työpaikoista, Talvitie kysyy.

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt