Verkkouutiset

Ravintolayrittäjät: Tämä ei paranna anniskelun kilpailukykyä

Eduskunta purki merkittävästi vanhentuneen alkoholilain anniskelubyrokratiaa ja helpotti yrittäjän arkipäivää monella tavalla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Laki ei kuitenkaan paranna anniskelun hintakilpailukykyä suhteessa muihin jakelukanaviin. Päinvastoin alkoholin valmisteveron korotus nostaa alkoholiannosten hintoja ravintoloissa ja vähentää anniskelumyyntiä edelleen, toteaa Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry.

Eduskunta korottaa alkoholijuomaveroa vastineena sille, että päivittäistavarakaupat saivat laajemmat alkoholin myyntioikeudet. Veron korotus koskee kuitenkin myös anniskelua. MaRa vaatii, että eduskunnan täytyy parantaa anniskelun hintakilpailukykyä alentamalla arvonlisävero 14 prosenttiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Alkoholilaki sisältää useita ravintolayrittämistä helpottavia säännöksiä. Anniskelu ilmoituksella klo 1.30 jälkeen poistaa jatkoaikalupiin liittyvän byrokratian ja oikeusriidat. Tosin jatkoajalla tulee pääsääntöisesti olla yksi järjestyksenvalvoja jokaista sataa asiakasta kohti. Eduskunnassa säännökseen tehtiin hyvä muutos, jonka mukaan järjestyksenvalvoja voi tehdä muutakin kuin valvoa järjestystä.

Laki mahdollistaa myös ravintoloiden yhteiset anniskelualueet ja anniskelun catering-tilaisuuksissa ilmoituksella. Myös happy hour -mainonta ravintolan ulkopuolella sallitaan.

Valvonnan painopistettä pitäisi MaRan mukaan siirtää virheiden etsimisestä ravintoloiden ohjaamiseen ja neuvomiseen.

– Toivomme, että sosiaali- ja terveysministeriö aloittaa hankkeen valvonnan asiakaslähtöisyyden edistämiseksi. Tämä vähentää ravintoloiden ja viranomaisten työtä, kustannuksia ja oikeusriitoja.

MaRan toimitusjohtaja Timo Lapin mukaan ravintola-ala on tyytyväinen siihen, että eduskunta purki anniskelun byrokratiaa ja helpotti ravintolayrittämistä. Eduskunnassa näyttäisi olevan varsin laaja näkemys siitä, että alkoholin kulutusta pitäisi ohjata takaisin ravintoloihin.

– Hyvästä tarkoituksesta huolimatta tavoite ei toteudu alkoholilain uudistuksessa. Anniskelun hintakilpailukyvyn ja työllisyyden parantamiseksi anniskelun arvonlisävero tulisi alentaa 14 prosenttiin. Jollei eduskunta alenna arvonlisäveroa, anniskelun jo 20 vuotta kestänyt alamäki jatkuu myös tulevaisuudessa, toteaa Lappi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)