Mies maksaa ostoksiaan luottokortilla. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Maksuhäiriön merkinnän säilytysaikaa halutaan lyhentää

Ehdotuksen tavoitteena on parantaa taloudellisiin vaikeuksiin joutuneiden asemaa.

Maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikoja ehdotetaan lyhennettäväksi niin, että merkintä poistuisi kuukauden kuluttua merkinnän perusteena olleen maksun suorittamisesta.

Oikeusministeriössä valmistunut ehdotus asiasta on nyt lausunnolla, tiedotteessa todetaan.

Ehdotuksen tavoitteena on parantaa taloudellisiin vaikeuksiin joutuneiden asemaa. Voimassa olevan lain mukaan maksuhäiriömerkintä säilyy luottotietorekisterissä tyypillisesti kolme vuotta, ja uusi merkintä voi pidentää merkinnän säilytysaikaa.

Oikeusministeriön ehdotuksen mukaan maksuaikojen lyhentäminen koskisi sekä yleisimpiä henkilöluottotietoja että yritysluottotietoja.

Lisäksi uusi maksuhäiriömerkintä ei jatkossa pidentäisi maksuhäiriömerkinnän kestoa, vaan jokaisen maksuhäiriömerkinnän säilytysaika olisi itsenäinen.

Ehdotuksen taustalla on pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitusohjelman kirjaus maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikojen lyhentämisestä.

Lisäksi eduskunta on edellyttänyt, että henkilöt, jotka ovat suorittaneet maksuhäiriömerkinnän perusteena olleet maksut asianmukaisesti, tulee poistaa rekisteristä kuukauden kuluttua maksun suorittamisesta.

Oikeusministeriössä on vireillä myös erillinen lainsäädäntöhanke, jonka yhteydessä luottotietolakiin tehdään Euroopan unionin yleisen tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset. Jatkovalmisteluvaiheessa hankkeet on tarkoitus yhdistää.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt