Kaudella 2008/2009 Sinuhe Wallinheimo pelasi Jyväskylän JYPissä. LEHTIKUVA / VESA KOIVUNEN

Maila poikki finaalissa – Ruotsi ei unohda Sinuhe Wallinheimoa

Kokoomuksen kansanedustaja pelasi Elitserienissä 2002−2004.

Ruotsin jääkiekkoliiga SHL on tehnyt henkilökuva-artikkelin entisestä jääkiekkoilijasta, nykyisestä kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimosta.

Sinuhe Wallinheimo lopetti jääkiekkomaalivahdin pääsarjauransa SM-liigassa kauden 2009−2010 jälkeen. Eduskuntaan hänet valittiin 2011.

Wallinheimo pelasi Ruotsissa Färjestadin paidassa 2002−2004.

SHL:n artikkeli esittelee entisen maalivahdin Sinuhe ”Wally” Wallinheimona. Häntä kuvataan ”epätavalliseksi jääkiekkoilijaksi, jonka jääkiekkoura oli pitkä, monipuolinen ja onnistunut”. Myös Ruotsissa tuli onnistumisia, ja Färjestads BK pääsi molemmilla kausilla hopealle.

Artikkelin aluksi Wallinheimolta kysytään kommentteja ”pakolliseen kysymykseen”, jonka hän arvasi kuulevansa.

Kaudella 2003−2004 loppuottelusarjaa pelasivat Färjestad ja HV71. Ensimmäisessä ottelussa Wallinheimo yritti syöttää kiekkoa mutta katkaisikin mailansa, ja näin HV71:n Anders Huuskolle tarjoutui tyhjä maali lyödä lukemat 0-2:een. HV71 sai ensimmäisen otteluvoiton ja voitti lopulta mestaruuden otteluvoitoin 4-3.

− En ole todennäköisesti ainoa maalivahti, jolle käy näin. Itse asiassa se ei ollut valtava asia, mutta kaikki puhuivat siitä jälkikäteen, Wallinheimo sanoo.

Wallinheimo kertoo artikkelissa saaneensa äitinsä suostumaan jääkiekkoharrastukseen, kun hän oli 11 tai 12 vuotta vanha.

Pohjois-Amerikkaan Wallinheimo lähti yhdistääkseen jääkiekkouran ja korkeakouluopinnot. Kolme yliopistotutkintoa suorittanut Wallinheimo kertoo lukeneensa pelimatkoilla bussin takaosassa, kun muut pelaajat pelasivat korttia ja katselivat elokuvia.

Ulkomailta kerätyillä kokemuksilla on Wallinheimon mukaan ollut vaikutusta siihen, että hän jääkiekkouransa jälkeen päätyi politiikkaan.

− Se on antanut näkökulmaa elämään, ymmärrystä ihmisten eroista ja haasteista, joita kohtaamme yhteiskunnassa, Wallinheimo sanoo artikkelissa.

Wallinheimo pitää hyvänä, että myös urheilijat ottavat poliittisesti kantaa ja käyttävät näkyvyyttään kertoakseen sanottavansa. Hän toivoo jälkikäteen, että olisi itsekin tehnyt niin.

− Mutta en halunnut turmella joukkuettani toitottamalla poliittisia näkemyksiäni.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt