Maailma muuttuu, politiikka ei pysy perässä – ”uhka-arviointi jokavuotiseksi”

Kyberturvallisuusjohtaja Jarno Limnéll remontoisi turvaselonteon ja keskusteluttaisi eduskuntaa.

Tietoturvayhtiö Stonesoftin kyberturvallisuusjohtajan Jarno Limnéllin mielestä nykyisenkaltainen turvallisuus- ja puolustuspoliittinen selonteko on tullut tiensä päähän.

Limnéllin mielestä muutaman vuoden välein päivitettävä selonteko on ”aivan liian jäykkä” vastatakseen alati kiihtyviin turvallisuusympäristön muutoksiin.

Limnéll korvaisi selonteon turvallisuuspoliittisen osion vuosittain käytävällä ”tilannepäivityksellä” eduskunnassa.

– Emme tarvitsisi turvallisuusympäristön analysointia selonteossa ollenkaan. Peruslinjaukset voisivat olla hallitusohjelmassa ja tämän lisäksi eduskunnassa käytäisiin vuosittain ajankohtaiskeskustelu turvallisuuspolitiikasta, eräänlainen parlamentaarinen tilanteen arviointi, miten maailma on viimeisen vuoden aikana muuttunut, Limnéll visioi Verkkouutisten ja Nykypäivän haastattelussa.

Näin tarvittaviin muutoksiin olisi Limnéllin mielestä mahdollista reagoida nykyistä ketterämmin.

Ruotsi, Venäjä, kyberturvallisuus

Esimerkiksi Ruotsin turvallisuuspolitiikassa, Venäjän kehityksessä ja kyberturvallisuuden saralla tapahtuu tällä hetkellä asioita, jotka vaatisivat hänestä keskustelua.

Limnéll uskoo, että vuosittain tapahtuva parlamentaarinen ”tilannepäivitys” lisäisi myös kansalaiskeskustelua ja ihmisten kiinnostusta turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan.

– Tärkeintä olisi kuitenkin se, että pystyisimme elämään enemmän ajassa ja reagoimaan tähän dynaamiseen maailmaan.

Sen sijaan selonteon puolustuspoliittinen osuus voisi päivittyä edelleen hitaammalla tahdilla.

– Kun mietitään puolustusvoimien kehittämistä, sitä ei voida tehdä dynaamisesti yhden vuoden sykleissä, vaan siinä nimenomaan se pidempi sykli on ehdottomasti tärkeä, Limnéll painottaa viitaten esimerkiksi puolustusvoimien resursseihin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt