Selliosasto Helsingin vankilassa. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

LM: Vankien olojen muutokset kärjistäneet jengiongelmia

Oikeusasiamiehen päätöksiä on hyödynnetty muun muassa muiden vankien uhkailuun.

Vanginvartijoiden ammattiliiton mukaan eduskunnan oikeusasiamiehen tekemät ratkaisut ovat heikentäneet merkittävästi vankiloiden turvallisuutta viime vuosien aikana.

Lännen Median haastattelema Vankilavirkailijain liiton puheenjohtaja Antti Santamäki huomauttaa, että vangit käyttävät kanteluita ja valituksia henkilökunnan painostamiseen.

– Valittaminen on lisääntynyt valtavasti, sillä lainsäätäjän ja -tulkitsijan mukaan kaikesta pitää nykyisin kuulla vankia itseään ja joka ikisestä ratkaisusta voi valittaa, Santamäki sanoo.

Oikeusasiamiehelle viime vuonna tehdyistä 434 kantelusta 34 prosenttia johti vankien oloja helpottaneisiin muutoksiin vankiloissa. Esimerkiksi oikeus oleilla kahdeksan tuntia päivässä sellin ulkopuolella laajennettiin koskemaan myös jengiläisiä. Keskusrikospoliisi on arvostellut ratkaisua.

Jengivangit ovat hyödyntäneet vapaata liikkuvuutta muiden vankien painostamiseen ja uhkailuun. Vangit ovat pukeutuneet jengiväreihin, pakottaneet muita tuomaan huumeita vankilaan ja perineet sellivuokraa.

Liitto kehottaa johtoa lisäämään valvontaa ja resursoimaan lisää henkilökuntaa turvallisuuden parantamiseksi.

– Tiettyjen vankiloiden johtajat eivät edelleenkään ymmärrä, kuinka vakava jengiongelma omassa laitoksessa on, Antti Santamäki toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt