X
SULJE MAINOS
Maahanmuuttovirasto Helsingissä. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

LM: Maahanmuuttovirasto varautuu hakemusruuhkaan

Maahanmuuttovirasto arvioi kansalaisuushakemusten määrän kasvavan jo ensi vuonna.

Taustalla on Maahanmuuttovirasto kansalaisuusyksikön tulosalueen johtaja Anu Soramäen mukaan Suomeen loppuvuonna 2015 saapunut poikkeuksellisen suuri turvapaikanhakijamäärä, kertoo Lännen Media muun muassa Kalevan julkaisemassa jutussa.

Joissain tapauksissa kansalaisuuteen vaadittava asumisaika voi olla viiden vuoden sijaan neljä vuotta, ja myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneille neljän vuoden minimi täyttyy tällöin syksyllä 2019.

Neljän vuoden minimiaikaa sovelletaan, jos oleskelulupa on esimerkiksi saatu niin sanotun toissijaisen suojelun perusteella. Yli 28 000 ihmistä haki Suomesta elo–joulukuussa 2015 turvapaikkaa. Vuonna 2016 myönteisiä turvapaikkapäätöksiä tehtiin yli 7 700.

Kansalaisuutta hakevien määrästä Maahanmuuttovirastossa ei ole vielä arviota.

– Jos maahan jääneet alkavat ennakoida ja hyvissä ajoin hakea, niin silloin ruuhka voi näkyä aikaisemminkin jo vuonna 2019, Soramäki kertoo Lännen Medialle.

Kansalaisuushakemusten määrät ovat jo nyt olleet kasvussa, ja Venäjän kansalaiset ovat Migrin mukaan suurin hakijaryhmä.

Kansalaisuushakemuksen käsittelyaika on tällä hetkellä noin 7–10 kuukautta. Soramäki arvioi, että hakemussuma voi pidentää käsittelyaikaa entisestään.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt