Vilna ennen koronaepidemiaa. LEHTIKUVA / JAAKKO AVIKAINEN

Liettuan koronahelvetti: ”Baltian Wuhan”

Liettua lukeutuu maailman pahimpiin korona-alueisiin.

Koronan runtelema Liettua taistelee virusta vastaan ankarilla rajoitustoimilla. Maan hallitus on määrännyt ihmiset pysymään kodeissaan. Ruokakauppoja ja apteekkeja lukuun ottamatta kaikki kaupat on suljettu. Poliisi ja sotilaat estävät tiesuluilla pääsyn kaupunkeihin.

Virolainen kuorma-autonkuljettaja Sven kuvailee Postimees-lehdelle, että näky maanteillä ja kaupungeissa on epätodellinen. Hänen mukaansa Liettua muistuttaa Kiinan Wuhanin kaupunkia, joka suljettiin ja eristettiin kokonaan koronan alkuvaiheessa.

Kaduilla ei näy juurikaan ihmisiä ja liikenne valtateillä on täysin hiljentynyt.

– Moottoritien neljä kaistaa olivat täysin tyhjiä. Yhtäkään autoa ei ole, jos katsot eteen tai peilistä taakse. Ihan kuin ajaisi The Walking Dead -televisiosarjassa, Sven kertoo apokalyptisestä tunnelmasta.

Hän kertoo päässeensä tiesuluista läpi sekä maan pääkaupunki Vilnaan rahtikirjaa näyttämällä.

– Periaatteessa koko elämä on seisahtunut. Yleensä Vilnassa on mihin kellonaikaan tahansa ja jopa keskiyöllä liikennettä. Nyt näin koko kaupungin läpi ajaessani enintään 15 ihmistä ja yhden linja-auton, johdinautoja ei liikkunut lainkaan. Huolto-asemia lukuun ottamatta mikään paikka ei ollut auki.

Pieni noin 2,7 miljoonan asukkaan Liettua lukeutuu maailman pahimpiin korona-alueisiin, kun tartunnat suhteutetaan väkilukuun. Keskiviikkona viranomaiset tiedottivat lähes 4 000 uudesta todennetusta tartunnasta yhden päivän aikana. Koronaan on pandemian alusta lähtien sairastunut yli 140 000 liettualaista, kun Suomessa vastaava luku on noin 36 000.

Liettuan tiukat rajoitustoimet jatkuvat myös vuodenvaihteen jälkeen. Maan pääministeri Ingrida Šimonytė totesi maanantaina, että rajoitusten lieventämisestä ”voidaan keskustella” aikaisintaan tammikuun puolivälin jälkeen.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt