Verkkouutiset

Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja THL:n ylilääkäri Otto Helve. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Lasten tartunnat lisääntyneet eniten – THL: Tartuntapaikka oma koti

Taneli Puumalainen patistaa pienten lasten ja koululaisten vanhempia ottamaan rokotteet mahdollisimman pian.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan tartuntatapausten ilmaantuvuus on lisääntynyt eniten 0-9 ja 10-19-vuotiaiden keskuudessa viimeisen kahden viikon ajanjaksolla.

Eniten tautitapauksia on edelleen nuorilla, 20-29-vuotiailla aikuisilla, mutta 10-19-vuotiaiden ikäryhmässä tartuntoja on todettu toiseksi eniten. Myös pienillä, alle 9-vuotiailla lapsilla on tartuntoja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

THL:n ylilääkärin Otto Helven mukaan tartunnat leviävät nuorilta aikuisilta muihin ikäryhmiin.

– Ne siirtyvät ikäryhmiin, jotka ovat rokottamattomia, Otto Helve sanoi tiedotustilaisuudessa.

Alle 12-vuotiaille ei anneta rokotteita, 12-15-vuotiaista 60[nbsp]000 on saanut ensimmäisen rokoteannoksen.

Delta ei aiheuta vakavampaa tautia lapsille

Helven mukaan tartunnan saaneiden lasten taudinkuva ei kuitenkaan eroa aiemmasta.

– Mitään sellaista viitettä ei ole tällä hetkellä, että lasten osalta deltan aiheuttama tautikuva olisi vakavampi kuin aikaisemmin. Tästä on jo aika paljon aineistoa maista, joissa deltavariantti on jo pitkään kiertänyt, kuten esimerkiksi Isossa-Britanniassa, Helve sanoi.

Hänen mukaansa kouluissa todetut jatkotartunnat ovat erittäin harvinaisia. Suomessa on menetelty siten, että tartuntatapauksessa karanteeniin on asetettu vain lähikontaktit, ei koko koululuokkaa ja jatkotartuntoja on ollut erittäin vähän karanteeniin asetetuilla.

– Tartuttavuus deltalla on selvästi korkeampi kuin aikaisemmilla varianteilla , niin kouluympäristössä toteutetut tartunnan torjuntatoimet ovat kansainvälisestikin todetusti tehokkaita, Helve sanoi.

Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki kertoi, että esimerkiksi Helsingissä samassa taloudessa tapahtuneet tartunnat alkavat olla kaikkein yleisimpiä tartunnan syitä.

– Lasten kohdalla tavallisin tartuntapaikka on ollut koko epidemian ajan oma koti, Otto Helve sanoi.

Hän kertoi, että esimerkiksi keväällä alle 1-vuotiaiden tartunnat nousivat samassa suhteessa kuin lasten vanhempien ikäryhmän tartunnat.

Rokotteet turvaavat lasten koulunkäyntiä

Sosiaali- ja terveysministeriön turvallisuus- ja terveysosaston osastopäällikkö Taneli Puumalainen patistikin vanhempia ottamaan rokotteet, jotta virusta ei leviäisi väestössä niin paljon kuin nyt.

– Pienten lasten ja koululaisten vanhempien pitäisi nyt ottaa molemmat rokoteannokset mahdollisimman pian. Tällä nimenomaan estetään perheen sisäisiä tartuntoja, Puumalainen sanoi.

Puumalaisen mukaan rokotteet turvaisivat lasten koulunkäyntiä lähiopetuksessa.

Suomalaisista 50 prosenttia on tähän päivään mennessä saanut koko rokotesarjan.

Virusopin professori Ilkka Julkunen totesi, että koronapandemiasta ei päästä eroon, ennen kuin riittävä määrä ihmisiä on ottanut rokotteet tai sairastanut infektion.

– On erittäin todennäköistä, että rokottamattomat henkilöt tulevat lähivuosien aikana kuitenkin sairastumaan tähän virukseen, koska se tulee jäämään maailmalle ja kiertää muiden hengitystievirusten tapaan, Julkunen totesi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)