HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Lasse Lehtonen: Bussi maalin eteen on oikea taktiikka

Suomi pystyy estämään koronan kolmannen aallon, professori uskoo.

Ulkorajojen valvonnan kiristäminen ja maahantulijoiden testaaminen ovat tervetulleita toimenpiteitä, kirjoittaa HUSin diagnostiikkajohtaja, terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen Uuden Suomen blogissaan. Lehtonen kuitenkin ihmettelee, miksi kaikkia maahantulijoita koskevan testausvaatimuksen toteuttaminen on vaatinut lähes vuoden.

– Vasta virusmuunnosten tuoma uhka epidemian kolmannesta aallosta on saanut hallituksen nyt edellyttämään kaikkien maahantulijoiden testaamista. Hallituksen päätöksenteon helpottumiseen lienee syynä myös se, että THL:n ehdottamia matkailijoiden koronatestauksia julkisuudessakin vastustaneet Keskustan ministerit ovat havainneet, ettei matkailijoita Suomeen Euroopan vaikeassa epidemiatilanteessa ole tulossa ja että kotimaan matkailukin kärsii, jos epidemiatilanne pahenee, Lehtonen kirjoittaa.

– Jos tahtoa on, löytyvät myös keinot, Lehtonen toteaa.

Vaikka ulkorajoja koskevat linjaukset ovat olleet ajoittain epäselvät, on Suomi selvinnyt pandemiasta eurooppalaisessa vertailussa hyvin, Lehtonen kirjoittaa. Tautitilanne on Suomessa Islannin jälkeen Euroopan toiseksi paras. Lehtonen uskoo, että Suomi pystyy pitkälti torjumaan epidemian kolmannen aallon.

– Hallituksen linjaukset matkailun rajoittamiseksi ovat täysin oikeita, jos ja kun haluamme selvitä koronaepidemiasta Euroopan mestareina. Johdamme kisaa koronavirusta vastaan sen loppuerässä, joten bussi maalin eteen (so. maahantulon tiukka rajoittaminen) on loppupelin osalta ihan hyvä taktiikka.

– Toivottavaa vain olisi, että vauhti väestön rokotusten osalta olisi nopeampi – muuten puolustus voi lopulta väsyä, Lehtonen päättää.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt