Hakemusten käsittelyssä on käytetty apuna myös robotiikkaa. LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO

Lainojen lyhennysvapaita haettu runsaasti

Pankkikyselyn mukaan lähes kaikki käsitellyt hakemukset on hyväksytty.

Pankit ovat saaneet henkilöasiakkailta maaliskuun alun jälkeen noin 63 000 hakemusta lyhennysvapaista ja yrityksiltä on tullut hakemuksia noin 12 000, kertoo Finanssiala ry.

Finanssialan Uutismajakka-julkaisu teki kyselyn Suomessa toimiville pankeille maanantaina 6. huhtikuuta. Kyselyn mukaan lähes kaikki käsitellyt lyhennysvapaahakemukset on hyväksytty.

– Hylkäyspäätös on yleensä johtunut siitä, että asiakas on ollut taloudellisissa ongelmissa jo ennen pandemian alkua. Lyhennysvapaan ja muiden lainanhoitojoustojen yksityiskohdat ovat pankkikohtaisia. Pankit tarjoavat asiakkailleen itsenäisesti päättämiään, vapaaehtoisia lainanmaksun lykkäyksiä, Finanssiala ry:n pääekonomisti Veli-Matti Mattila kertoo tiedotteessa.

Pankeilta saadun tiedon mukaan lainalyhennyksiä ovat hyödyntäneet ensimmäisessä vaiheessa pienemmät yritykset, joilla ei ole taloudellisia puskureita yllättävän tilanteen varalle.

Finanssiala ry kertoo olevansa erittäin tyytyväinen, että maan hallitus päätti nostaa huomattavasti valtion rahoituslaitoksen Finnveran rahoitusvaltuuksia. Finanssiala pitää tärkeänä rahoituskanavana myös työeläkevakuutuksen takaisinlainausta, jonka käyttöä Finnveran takaus osaltaan tukee.

– Finnveran takausvaltuuksien nostaminen 12 miljardiin euroon oli erittäin merkittävä päätös, joka auttaa pankkeja jatkamaan luotonantoa yritysasiakkailleen. Myös Finanssivalvonnan päätös alentaa pankkien lisäpääomavaatimuksia vahvistaa pankkien luotonantokykyä. Katse pitää suunnata jo pandemian jälkeiseen aikaan eli Suomen jälleenrakentamiseen. Työllisyyttä ja kasvua ei saada uuteen nousuun, mikäli elinkelpoiset yritykset eivät selviä tästä taloudellisesta kuopasta, Mattila painottaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt