X
SULJE MAINOS
Koronavirus ei vaikuttaisi leviävän pinnoilta kovinkaan herkästi. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Lääkäri tyrmää hygieniateatterin – ”tuskin auttaa mitään”

Asiantuntija keskittyisi viruksen ilmaleviämisen estämiseen.

Keskustelu koronaviruksen leviämistavoista ja tehokkaimmista keinoista sen pysäyttämiseen on jatkunut kiivaana epidemian alusta alkaen. Viruksen tarttuminen ilmavälitteisesti on kuitenkin noussut pikkuhiljaa yhä suurempaan rooliin arvioissa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin neurokirurgi Esa-Pekka Pälvimäki herättelee ilmavälitteisen leviämisen tärkeydestä Twitterissä.

– Covid-19 on hengitystieinfektio, joka leviää yhteisen hengitysilman kautta. Fomiittien osuus todennäköisesti mitätön, eli virus tuskin säilyy tartuttavana pinnoilla juurikaan, Pälvimäki sanoo.

– Pintojen hysteerinen puhdistaminen tuskin auttaa mitään. Keskitytään ilmateitse leviämisen estämiseen.

Lääkäri tarkentaa, että tartuntariski on toki olemassa jonkin aikaa, jos tartuttava henkilö on saanut pisaroitaan pinnalle. Hän muistuttaa lisäksi, että paljon yhteisessä käytössä olevat pinnat ovat tartuttamisriski kuten muissakin hengitystieinfektioissa.

– Sen takia käsihygienia. Muutoin pintojen osuus pieni, Esa-Pekka Pälvimäki toteaa.

Hän viittaa muun muasa tästä löytyvään arvostetussa The Lancetissa julkaistuun artikkeliin, jonka mukaan koronatartunta on tosielämässä epätodennäköistä saada pinnalta.

– Rahaa kuluu turhaan massiiviseen pintojen puhdistushysteriaan (hygieniateatteri), tulee kulutuspelkoa turhaan, Pälvimäki sanoo.

Hänen mukaansa viruksen torjunnassa kannattaa keskittyä niihin toimiin, jotka oikeasti vaikuttavat.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt