X
SULJE MAINOS

Kuusi puoluesihteeriä: Nämä eivät ole pormestarivaalit

Yhteisen kannanoton tehneet kuuden eduskuntapuolueen puoluesihteerit valittavat harhaanjohtamisesta.

Keskustan Jouni Ovaska, perussuomalaisten Riikka Slunga-Poutsalo, Sdp:n Antton Rönnholm, vasemmistoliiton Joonas Leppänen, Rkp:n Fredrik Guseff ja kristillisdemokraattien Asmo Maanselkä ovat kirjoittaneet Helsingin Sanomien mielipideosastolle otsikolla Kuntavaalit eivät ole pormestarivaalit – huomio tulisi kääntää asiakysymyksiin.

Kirjoittajiin eivät kuulu kokoomuksen ja vihreiden puoluesihteerit.

– On harhaanjohtavaa, että kuntavaaleista pyritään paikoitellen tekemään pormestari­vaaleja. Esimerkiksi Helsingissä äänestäjille välitetään ajatusta vaalista, jossa voi suoraan valita Helsingille pormestarin. Näin ei ole, kuusi puoluesihteeriä toteaa.

– Kuntavaaleissa valitaan kaupungin- ja kunnanvaltuutettuja Suomen kuntiin. Joissakin kunnissa valtuutetut valitsevat keskuudestaan pormestarin riip­pumatta siitä, onko tehtävään nimetty tiettyjä ehdokkaita ­ennen vaaleja.

Kuntalaki ei kirjoittajien mukaan tunne pormestarivaaleja.

– Äänestäjiä johdetaan harhaan, jos kuntavaalit yksinkertaistetaan kahden- tai kolmenvälisiksi henkilövaaleiksi. Kunnissa vaalien välissä ylintä valtaa käyttävät edelleen valtuustot. Helsingin pormestari on käytännössä täysi­päiväinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja eikä kaupunginjohtaja rajattomilla valtaoikeuksilla, he toteavat.

Pormestariehdokkaiden henkilökohtaisten ominaisuuksien sijaan niin maamme pääkaupungissa kuin muuallakin Suomessa olisi kirjoittajien mielestä ”syytä painottaa keskustelua koulujen ja varhais­kasvatuksen tulevaisuudesta, asuntopolitiikan ongelmista, virkistysalueista, työntekijöiden työoloista, joukkoliikenteen toimivuudesta tai elinkeinopolitiikan edellytyksistä”.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt