X
SULJE MAINOS
Kuuballa ei mene hyvin. LEHTIKUVA / AFP Yamil Lage

Kuubassa myönnetään: Se ei ollut kapitalismi, joka ajoi kaduille

Havannassa myös monet valtaapitävät myöntävät nyt, että kommunistihallinnossa riittää korjattavaa.

Kuubassa on viime viikkoina käyty laajamittaisia protesteja maan kommunistista hallintoa vastaan. Hallitus on reagoinut mielenosoituksiin laajamittaisilla pidätyksillä.

Nyt moni maan näkyvimmistä vasemmistolaisista on kääntynyt kritisoimaan hallintoa, uutisoi brittilehti The Guardian.

Esimerkiksi Luis Emilio Aybar kirjoitti kuubalaisessa La Tizza -lehdessä, että protestien yhteydessä on hyvä aika pohtia sosialismia. Hänen mukaansa protesteissa on omalta osaltaan kyse siitä, ettei hallinnon haitallisia malleja ole kritisoitu riittävästi.

– Me puolustamme yhteisöllisyyttä keinoilla, jotka tosiasiassa vahingoittavat sitä. Seuraamme johtajiamme täysin kritiikittä sen sijaan, että oikaisisimme heidän suuntaansa. Suostumme rangaistaviksi, vaikka meidän tulisi ajatella omilla aivoillamme, Aybar kirjoittaa.

Kuuban tunnetuin laulaja, 74-vuotias Silvio Rodríguez arvostelee väkivallattomien mielenosoittajien pidätyksiä. Rodríguez tunnetaan maassa vankkana sosialistisen arvojen puolestapuhujana ja niiden mukaan eläjänä.

– Ennakkoluulojen tulee loppua. Sen sijaan tahtotilan tulee kääntyä maan kasautuvien taloudellisten ja poliittisten ongelmien korjaamiseen, Rodriguez sanoo.

Kuuban ulkoministeriön Yhdysvaltain-suhteiden johtaja Carlos Fernández de Cossío syyttää kuubalaisten pahoinvoinnista Yhdysvaltain ylläpitämää kauppasaartoa. Hän kuitenkin tunnustaa, ettei se ollut ainoa syy protesteille.

– No, ei se kapitalismi ollut, Cossio vastaa kysymykseen siitä mikä kuubalaiset ajoi kaduille.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt