X
SULJE MAINOS
Kirjoittajan mukaan hänen sydämensä on luokassa lasten kanssa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Maarit Korhonen: Kun sydän on oikealla tai missä nyt sattuu olemaan

Olen menettänyt uskoni lupauksiin, kirjoittaja toteaa.

Lisää koulua kouluihin. Oppivampia oppilaita. Kenenkään ei tarvitse pelätä.

Lisää aikaa eli oppitunteja. Terveet koulutilat. Koulukiusaaminen pois.

Nämä lauseet ovat kokoomuksen kuntavaaliohjelmasta.

Minä voisin lisätä:

Kaikkien oppilaiden tulee saada kymppejä. Kaikkien tulee rakastaa toisiaan koulussa. Rehtorien tulee olla multitalentteja visionäärej ja superjohtajia. Vanhempien tehtävä on soittaa ja kiittää ja kehua opettajia.  Kaikilla lapsilla on oikeus mennä ihanaan kotiin. Siellä heitä tulee odottaa lämmin ateria ja syli. Kesäloman tulee olla lepäämistä ja voimien keräämistä. Kukaan ei sairastu huonosta sisäilmasta.

Mutta kun sydän itkee:

aina joku saa nelosia. Aina on oppilas, jota muut eivät halua mukaan mihinkään. Rehtori ei osaa johtaa kouluaan. Vanhemmat haukkuvat opettajan pataluhaksi. Lapsi ei halua mennä kotiin: siellä ei ole ruokaa eikä syliä. Kesäloma on painajainen: pelkäämistä ja yksinäisyyttä. Luokkani katto vuotaa edelleen.

Entä, kun sydän hyppää kurkkuun:

oppilas jätetään luokalle, kun kukaan ei tajua hänen tapaansa oppia. Oppilas vahingoittaa itseään viiltelemällä, koska ei jaksa enää. Rehtori ei uskalla ottaa vastuuta puuttumalla. Vanhempi haastaa lapsensa opettajan oikeuteen. Lapsi toivoo kuolevansa. Hylkään oppilaan kesäloman ajaksi oman onnensa nojaan. Vieläkään ei hengitys kulje ja taas mennään tutkimuksiin.

Olen tympääntynyt korulauseisiin. Olen pettynyt päättäjien kykyyn tehdä asioille jotain. Olen menettänyt uskoni lupauksiin. Kuka tahansa voi luvata mitä tahansa, varsinkin ennen vaaleja.

Sydämeni on siellä, missä sen kuuluukin olla: luokassa lasten kanssa.

Maarit Korhonen

Maarit Korhonen

Luokanopettaja.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt