X
SULJE MAINOS
Rahapelituottojen väheneminen vaikuttaa kulttuuri- ja hyvinvointialojen rahoitukseen LEHTIKUVA / TEEMU SALONEN

Kulttuurialojen leikkaukset saivat takajaloilleen – kytkös on ”eettisesti arveluttava”

On kohtuutonta rangaista hyvinvointia tuottavia aloja rahapelituottojen vähenemisestä, ryöpyttää Akavan Erityisalat kannanotossaan.

Hallituksen on peruttava taiteeseen, kulttuuriin, liikuntaan ja nuorisotyöhön kaavaillut leikkaukset, vaatii Akavan Erityisalat kannnaotossaan. Sen mukaan on ”on kohtuutonta rangaista suomalaisten hyvyinvointia turvaavia aloja rahapelituottojen vähenemisestä”.

– Vaadimme nopeasti eettistä kokonaisuudistusta Veikkaus-kysymykseen, Akavan Eritysialat linjaa.

Hallitus on kohdentamassa ensi vuonna 43 miljoonan euron säästöt opetus- ja kulttuuriministeriön toimialalle taiteeseen ja kulttuuriin, liikuntaan ja urheiluun sekä nuorisotyöhön ja tieteeseen. Leikkaukset liittyvät rahapelituottojen vähenemään.

Akavan Erityisalat vaatii, että leikkaukset on peruttava ja että hallitusohjelman rahapelituottojen vähenemän kompensaatiokirjauksesta pidetään kiinni.

– On kohtuutonta rangaista hyvinvointia ja elinvoimaa turvaavaa kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntatyötä siitä, että pelituotot vähenevät. Kytkös on eettisesti arveluttava, sanoo toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki Akavan Erityisaloista.

– Leikkauksilla olisi myös vakavia työllisyysvaikutuksia aloilla, joiden työntekijöitä jo koronapandemia on armottomasti kurittanut, Luomanmäki sanoo.

– Kannatamme mallia, jossa Veikkauksen rahapelituotot siirretään vuoden 2024 alusta kokonaisuudessaan valtion yleisiin budjettivaroihin ja nykyiset edunsaajat siirretään kehysbudjetointiin. Tätä mallia on kannattanut aikanaan myös neljän ministeriön toimeksiannosta asiaa pohtinut työryhmä, Akavan Erityisalat muistuttaa.

Kokonaisuudistuksen lisäksi on huolehdittava Veikkauksen edunsaajien vuosien 2022-2023 rahoituksesta. Akavan Erityisalat vetoaa maan hallitukseen, että hallitusohjelman arpajaislakia koskevasta kompensaatiokirjauksesta pidetään kiinni.

Akavan Erityisalat on ammattiliitto ja palvelujärjestö, johon kuuluu 22 jäsenyhdistystä. Jäsenet työskentelevät kulttuurin ja hallinnon sekä viestinnän ja hyvinvoinnin aloilla asiantuntija- ja esihenkilötehtävissä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt