Verkkouutiset

Kreml Moskovassa. LEHTIKUVA / AFP Yuri Kadobnov

Kova arvio Venäjältä: Suomen on väärin edes puhua oikeudesta liittyä Natoon

Venäjän valtion median julkaisemassa kirjoituksessa väitetään, että Venäjän uhkavaatimukset koskevat vain Natoa, eivät Suomea.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän valtion alaisuudessa toimiva kansainvälinen tietotoimisto RIA Novosti on julkaissut kotisivuillaan pitkän kirjoituksen, jossa arvioidaan Suomen suhtautumista Venäjän länsimaille ja Natolle esittämiin koviin uhkavaatimukseen.

Jyrkkäsanaisessa tekstissä muun muassa todetaan Ukrainan olevan Venäjän osa, jota se puolustaa ja sanotaan, että Suomen ei tulisi edes puhua oikeudestaan hakea Natoon.

RIA:n kolumnisti Peter Akipovin kirjoituksen otsikossa julistetaan Naton valmistautuvan tekemään Suomesta uuden Ukrainan. Kirjoituksessa muun muassa maalataan kuva Natosta, joka pyrkisi laajenemaan Suomeen toimiakseen Venäjää vastaan. Suomalaisten kuvataan olevan imarreltuja tällaisesta huomiosta ja Suomen valtiojohdon sanotaan lähteneen tähän mukaan.

Venäjän kovat puheet eivät kirjoituksen mukaan koske Suomea.

– Venäjällä ei ole mitään halua pelotella suomalaisia naapureitaan. Esitämme uhkavaatimuksia Natolle, mutta emme Suomelle. Sille on eduksi olla parhaissa mahdollisissa väleissä Venäjän kanssa – tätä todistaa koko yhteinen historiamme, Akipov kirjoittaa.

Kreml on vaatinut Naton laajenemisen pysäyttämistä, ”Venäjää uhkaavien aseiden” kieltämistä maan rajoilta ja puolustusliiton vetämistä käytännössä pois Itä-Euroopasta. Samalla Venäjä on kerännyt suuret sotajoukot Ukrainan lähelle.

Kirjoituksessa annetaan auvoinen kuva Suomen ajasta Venäjän vallan alla. Myös suomettuminen on tekstin mukaan myytti.

– Moskovalla ei ollut mitään vaikutusvaltaa kotimaan politiikkaan (verrattuna EU-jäsenyyteen) ja Suomi oli ulkopolitiikassa itsenäinen yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Se ei osallistunut neuvostoliiton vastaisiin peleihin, mutta eikö siitä ollut etua etenkin sille itselleen?, Akipov kysyy.

Sotia tai Venäjän viime vuosien aggressiivista toimintaa ulkomailla kuten hyökkäyksiä Georgiaan ja Ukrainaan tai myrkkyiskuja kirjoituksessa ei käsitellä.

Kirjoittaja toteaa, että suomalaisilla on aina ollut hyvät asenteet Venäjää kohtaan ja Venäjällä luotetaan vastavuoroisuuteen.

– Meillä ei ole mitään tahtoa rajoittaa suomalaista itsemääräämisoikeutta – eläkää, kuten tahdotte.

Kirjoituksen mukaan suomalaisia yritetään kosiskella nyt Venäjä-vastaisuuteen muun muassa verestämällä muistoja talvisodasta. Suomen valtiojohdon uudenvuoden lausunnot ulkopoliittisesta valinnanvapaudesta liittoutumisen suhteen sekä jopa HX-hankkeen hävittäjävalinta nivotaan samaan väitetysti ulkoa tulevaan Venäjä-vastaiseen narratiiviin.

– Suomen johdon on kitkettävä turhat pelot ja hyväuskoinen suhtautuminen anglosaksisiin uskomuksiin sekä muistettava, että uhilla Venäjän turvallisuudelle tulee olemaan vakavat seuraukset Suomen ja Venäjän suhteille. Ei, meillä ei ole mitään tarvetta siirtää rajaa kauemmas Pietarista sotavoimin kuten vuonna 1939, mutta asenteemme naapureitamme kohtaan tulevat luonnollisesti muuttumaan. Tämä on ennen muuta haitaksi niille itselleen – ja tämän suomalaiset ymmärtävät oikein hyvin. Kansalaiset osoittavat syystä kaikissa mielipidemittauksissa kielteisen asenteensa Nato-jäsenyyttä kohtaan, kirjoituksessa sanotaan.

Nato-jäsenyyden vastustuksen merkittävä vähentyminen viime vuosina ei ole kirjoituksen mukaan Venäjän aggression vaan ”russofobisen propagandan” syytä.

Ukrainan tilanteeseen ja Suomen Nato-keskusteluun kirjoituksessa suhtaudutaan synkästi.

– Venäläiset puolustavat itseään, puolustavat osaa alueestaan, eli Ukrainaa, läntiseltä laajentumiselta. Suomi oli osa Venäjän imperiumia, muttei osa venäläistä maailmaa – ja jos Helsinki muistaa tämän sekä maidemme väliset suhteet, ymmärretään siellä, miten väärin on edes puhua [Suomen] oikeudesta liittyä Natoon.

Kirjoitus on herättänyt huomiota sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi ruotsalainen ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntija Patrik Oksanen kuvailee Twitterissä kirjoitusta jyrkäksi. Hän viittaa toteamuksiin Ukrainasta osana Venäjää ja puheisiin siitä, miten Suomen tulisi olla puhumatta koko Nato-jäsenyydestä.

Entinen puolustusvoimien tiedustelupäällikkö ja nykyinen puolustusministeriön neuvotteleva virkamies Harri Ohra-aho taas kommentoi Oksasen päivitystä ja kirjoitusta alla näkyvällä pilakuvalla.

– Uutispäällikkö: Olemme valehdelleet tarpeeksi Ukrainasta. Nyt aletaan valehdella Suomesta, hän kirjoittaa saatteksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)