X
SULJE MAINOS
Selvitystyön taustalla on muun muassa suurten taloyhtiölainojen yleistyminen. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Kotitalouksien velkaantumista halutaan suitsia

Valtiovarainministeriön työryhmä ryhtyy selvittämään, miten kotitalouksien velkaantumista voitaisiin hillitä.

Valtiovarainministeriön Suomen kotitalouksien velkaantuneisuus on noussut historiallisen korkeaksi. Lisäksi kotitaloudet ovat velkaantuneet epäsuorasti, kun suurten taloyhtiölainojen käyttö on yleistynyt rakennettaessa uusia asuntoja.

Kokonaiskuvaa velkaantumisesta hämärtää myös se, että kotitaloudet ottavat entistä enemmän lainaa muualta kuin perinteisiltä pankeilta.

Viranomaiset ovat pyrkineet hillitsemään velkaantumisen riskejä esimerkiksi kiristämällä lainakattoa ja nostamalla asuntolainojen riskipainotusta pankkien vakavaraisuuslaskennassa. Lainsäädäntö ei silti sisällä riittävän kattavia välineitä, joilla kotitalouksien liiallista velkaantumista voitaisiin rajoittaa.

– Muualla maailmassa viranomaiset ovat puuttuneet liialliseen velkaantumiseen esimerkiksi niin, että yksittäinen velallinen voi saada vain tietyn määrän lainaa. Jotkut maat rajoittavat lainan koon tai sen hoitokustannusten suhdetta lainanottajan tuloihin. Muita keinoja ovat lainojen lyhennysvelvoite ja takaisinmaksuajan enimmäispituuden rajoitus, kertoo valtiovarainministeriö.

Kansainvälisten kokemusten perusteella viranomaiset voivat eri keinoja yhdistelemällä hillitä velkaantumisen kasvua.

Työryhmän tehtävänä on arvioida keinoja, joilla voidaan ehkäistä kotitalouksien liiallista velkaantumista ja sen haittoja, arvioida tehokkaita välineitä kansainvälisten kokemusten perusteella sekä tehdä lainsäädäntöehdotukset, joilla tavoitteet voidaan saavuttaa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) asetti työryhmän perjantaina 31. elokuuta. Työryhmän puheenjohtajana on ylijohtaja Leena Mörttinen valtiovarainministeriöstä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt