Kuluvana vuonna on tapahtunut historiallinen käänne: Suomessa tuotetaan vähemmän sianlihaa kuin mitä suomalaiset syövät. LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO

Kotimaiset kinkut loppuvat kesken – joka kymmenes sikatila lopettaa

Alan kannattamattomuus ajaa sikatilalliset umpikujaan.

Tänä vuonna sianlihaa tuotetaan ensimmäistä kertaa Suomessa vähemmän kuin suomalaiset syövät. Tilojen väheneminen heijastuu myös tulevaan juhlakauteen, sillä suomalainen joulukinkku voi olla pian joulupöydässä harvinainen herkku.

Sikatilalliset lopettavat nyt hurjalla vauhdilla. Viime vuonna sikatilojen määrä väheni Suomessa 13 prosenttia vuoteen 2016 verrattuna. Tämän vuoden saldoksi on arvioitu myös 10-13 prosentin laskua viime vuodesta.

Jos arvio käy toteen, Suomessa on kuluvan vuoden jälkeen enää alle tuhat sikatilaa.

– Sikatilojen taloudelliset edellytykset ovat olleet todella haasteelliset jo monta vuotta. Lopettaneiden tilojen lukumäärä on erittäin merkittävä: joka kymmenes sikatila lopettaa tänä vuonna, Suomen Sikayrittäjät ry:n puheenjohtaja Ari Berg sanoo.

Hän kertoo, että kuluvana vuonna on tapahtunut historiallinen käänne: Suomessa tuotetaan vähemmän sianlihaa kuin mitä suomalaiset syövät.

– Viime vuonna Suomessa tuotettiin 182 miljoonaa kiloa sianlihaa. Nyt on ennustettu, että määrä putoaisi jopa 170 miljoonaan kiloon tai sen alle, Berg sanoo.

Bergin mukaan heikko kannattavuus näkyy myös siinä, että tilallisten rakennukset ja laitteet ovat vanhoja. Uudisinvestointeja ei ole tehty, koska pääomaa ei ole. Rahoittajatkin ovat tulleet varovaisemmiksi.

Miten käy suomalaisen joulukinkun?

Joulukinkun kulutus on Suomessa korkealla. Suomalaiset syövät keskimäärin seitemän miljoonaa kiloa kinkkua vuodessa. Liha-alan yhdistyksen Lihatiedotuksen mukaan valtaosa viime vuonna ostetuista joulukinkuista oli suomalaisia joulukinkkuja, ja ulkomaisten joulukinkkujen osuus oli hieman alle kuusi prosenttia.

Nyt kotimaisen joulukinkun saatavuus on kuitenkin vaarassa, sillä tilamäärän laskiessa sikoja kasvatetaan Suomessa huomattavasti aiempaa vähemmän. Joulun alla kasvatusmäärä pysyy tasaisena, eikä sitä nosteta.

– Teurastusmääriä voidaan säätää hieman, mutta se on marginaalista, Berg sanoo.

Kinkkutilanne voi pahentua etenkin ensi vuoden jouluna, jos lopettavien tilojen syöksy jatkuu. Silloin voi olla todennäköistä, että suomalaista kinkkua ei enää riitä kaikille ja hinnat nousevat.

Berg neuvookin suomalaisen joulukinkun mieliviä olla tänä vuonna erityisen ajoissa liikkeellä.

– Kannattaa varautua tilanteeseen ja varata joulukinkku mahdollisimman pian, hän sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt