Verkkouutiset

Professori syyttää Zyskowiczia ja Nykypäivää ”voimakkaasta hyökkäyksestä”

Kanava-lehdessä kirjoittava oikeustieteen akatemiaprofessori Kaarlo Tuori valittaa joutumista epäasiallisten ilmausten kohteeksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen keskeisimpiin oikeusoppineisiin kuuluva professori Kaarlo Tuori on kirjoittanut Kanava-lehteen artikkelin ”Demokraattinen oikeusvaltio uhattuna”.

Tuori katsoo perustuslakikulttuurissamme olevan huolestuttavia taantuman merkkejä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Hänen mukaansa Suomessakaan ei tule ”tuudittautua uskomaan, että valtiosääntökulttuurimme olisi niin vahva ja poliittinen ja oikeudellinen perustuslakikulttuurimme niin vahvaan juurtunut, että taka-askeleet olisivat poissuljettuja. Meidän on seurattava valppaasti ilmiöitä, joissa voi nähdä vaaran demokraattisen oikeusvaltion perustaville periaatteille”.

Professori Kaarlo Tuorin mukaan ”Suomen ainutlaatuinen perusoikeusvalvonnan järjestelmä voi toimia ainoastaan niin kauan kuin perustuslakivaliokunta nauttii riittävää arvovaltaa eduskunnassa ja tuomioistuimessa, samoin kuin yhteiskunnassa yleensäkin”.

”Arvovalta ei kuitenkaan ole itsestään selvyys, vaan sitä on jatkuvasti vaalittava. Siksi onkin esimerkiksi hyvin huolestuttavaa, että (perustuslaki-)valiokunnan entinen puheenjohtaja ja eduskunnan entinen puhemies on ottanut asiakseen käyttää eduskunnan täysistunnossa toistuvasti puheenvuoroja, jotka ovat omiaan nakertamaan tätä arvovaltaa”, Tuori kirjoittaa.

”Yhtenä keinona on ollut epäasiallisten ilmausten käyttäminen valiokunnan asiantuntijoista, jopa näiden saattaminen naurunalaisiksi. Syksyllä 2013 johtavan hallituspuolueen lehti on jatkanut samalla linjalla ja kohdistanut perustuslakivaliokunnan asiantuntijoihin voimakkaan hyökkäyksen”, hän jatkaa.

Kaarlo Tuorin mukaan perustuslakivalvontamme on tullut tiensä päähän, jos perustuslakivaliokunnalta menevät arvovalta ja riippumattomuus. Hän toteaa, ettei ole enää niin varma, etteikö Suomessa voisi syntyä tarvetta pohtia vakavasti perustuslakituomioistuimen perustamista.

Akatemiaprofessori Kaarlo Tuorin anonyymi syytös epäasiallisista ilmauksista kohdistuu kansanedustaja Ben Zyskowicziin (kok.). Zyskowicz on useasti arvostellut asiantuntijaprofessoreita perus- ja ihmisoikeuksia ylikorostavasta linjasta, joka hänen mielestään johtaa absurdeihin päätöksiin.

Zyskowicz on nimittänyt oikeustieteen professoriryhmää muun muassa profeetoiksi. Tätä keskustelua käytiin jo viime keväänä.

Professorin viittaus ”johtavan hallituspuolueen lehteen” jättää epäselväksi, mistä on kysymys. Tuori saattaa tarkoittaa tätä Verkkouutisten sisarlehdessä Nykypäivässä lokakuussa 2013 sivulla 5 ollutta juttua.

Jutussa kerrottiin useiden kansanedustajien näkemyksiä samanmielisestä asiantuntijaryhmästä eduskunnan ”ylähuoneena”. Eräs edustaja totesi, ettei hänen mielestään professori Kaarlo Tuori ole enää kuntauudistuskannanottojensa jälkeen puolueeton asiantuntija.

Aihepiiriin kiinnitettiin huomiota jo tästä löytyvässä Nykypäivässä jo maaliskuussa 2013 sivulla 4. Tuori tosin saattaa tarkoittaa myös esimerkiksi Verkkouutisten uutisia Zyskowiczin puheenvuoroista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)