Verkkouutiset

He olivat suomalaisia, joita ei ollut – KGB:n valehenkilöllisyyksiä

Valehenkilöllisyydet ja niiden käyttäjät ovat vakoilun merkillisimpiä ja vaikeimpia tapauksia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Neuvostoliiton KGB näki valtavaa vaivaa luodessaan koko organisaationsa voimin erittäin salaisia valehenkilöllisyyksiä.

Niitä käyttäneitä tiedustelijoita nimitettiin ja nimitetään illegaaleiksi. Kyse on venäläisestä vakoiluerikoisuudesta.

Neuvostoliiton tiedustelija, jolle annettiin toisen maan kansalaisen henkilöllisyydet, pystyi toimimaan kolmannessa maassa vapaammin kuin esimerkiksi Neuvostoliiton suurlähetystössä ollut KGB-upseeri.

Suomen passi ja suomalaisuus olivat hyvin suosittuja maailmalla toimimiseen ja liikkumiseen. Niinpä suomalaishenkilöllisyyksiäkin varten kehitettiin monien vuosikymmenten ajan monimutkaisia tarinoita, joita vaalittiin. Suomalaisina esiintyi kymmeniä hyvinkin aidoilta vaikuttavia ei-suomalaisia.

Tunnettuja tapauksia ovat olleet muun muassa Reino Gikmanin, Martta Niemisen sekä Veikko ja Sirkka-Liisa Pölläsen henkilöllisyyksillä esiintyneet tiedustelijat. He olivat siis todellisuudessa venäläisiä ja KGB:n erityiskoulutettuja toimijoita.

Martta Nieminen ja Reino Gikman saivat 1969 ”suomalaislapsenkin”, John Robert Gikmanin. Hän tosin syntyi oikeasti vain paperilla.

Norjassa on vastikään kohuttu Olavi Toivosesta, jonka KGB siirsi Norjasta Tshekkoslovakiaan miehityksen jälkiselvittelyihin 1968.

Venäjä on jatkanut illegaalitoimintaa. Tämä paljastui suurelle yleisölle Anna Chapmanin ja muiden USA:ssa 2010 käräytettyjen tapauksesta.

Kanadansuomalainen

Vasili Mitrohinin KGB-arkisto paljasti suuren määrän illegaaleja. Ne olivat Mitrohinille jopa pääkohde ja hänen ensimmäisenä ylös kirjoittamiaan arkistotietoja.

Verkkouutiset kertoo nyt Markistosta löytämistämme suomalaisnimistä, joita ei tiettävästi ole ennen ollut julkisuudessa.

Seuraavat ovat suomennettuja Mitrohinin arkiston muistiinpanomerkintöjä illegaalien tiedoista. Julkaisemme merkinnät kirjoitusvirheineen, jotka ovat syntyneet tuntemattomassa vaiheessa.

* Mikonnen Jarmo, s. 1956 Helsinki, harrastaa urheilua, laitettu KGB:n PGU:n kirjoihin 1981 osastolle ”N”.

* Leo Kallio, Otaniemi. (Henkilöä ei välttämättä ole tai hän voi olla todellinen. Tällä nimellä toimi ”postilaatikko” 1970-luvulla.)

* ”Sadko” – saanut Länsi-Saksaan erityispassin Kanadassa asuvalle suomalaiselle Walter Urho Katajalle, s. 22.9.1928.

* ”Nadezhdin” – Niilo Kalervo H., syntynyt USA:ssa 1928, suomalainen, Neuvostoliittoon 1931, mennyt Suomeen nimellä Romppainen Urho Henrik s. 1930 ”Alavjoen” kylässä, mennyt Suomussalmeen Oulun läänissä. Salminen Hilkka Kaarina, s. 1937, Ruolahti, Kuhmoisen maakunta, Hämeen lääni. Vuonna 1976 nimellä Henrik Varljunen/Varmonen, s. 13.2.1928 Helsingissä, lähetetty Puolaan. 1979 Turkkiin, Hong Kongiin, Etelä-Koreaan.

* ”Vitali” – Karl Alex Nyholm s. 30.12.1929, asuu Stralsundissa. Vaimo ”Nadja”.

* ”Smirnov” – paljon Euroopan maita 1970-luvulla kiertänyt illegaali, joka sai suomalaisen passin 1976.

Kolmella nimellä

* ”Joris” – Kivekäs Jorma Arnevits, s. 1930 Leningradissa, suomalainen. 1961-62 illegaalina Länsi-Saksassa ja Suomessa, joulukuussa 1962 Tanskaan seuraamaan Natoa. 1965 erityistehtäviin Norjaan. Vaimon sairauden ja tyttären kuoleman takia reserviin. Käytetty tietoja tunnuksella ”Aku” – Tuohino Matti Valmeri s. 20.4.1926 Helsingissä, asuu Turussa. Isä Tuohino Karl Valmari s. 1880,. Äiti Tuohino Nadezhda (tyttönimi Mazaeva), s. 1892, asunut vuodesta 1952 Brasiliassa. Vaimo Kivekäs (tyttönimi Barmenkova) Ljubor Pavlovna, s 1933, venäläinen, pystyy työskentelemään saksankielisten dokumenttien parissa. Kenkämyyjä. 1980 lähetetty kolmeksi vuodeksi Länsi-Saksaan fiktionäärisellä suomalaisella passilla ja vaimonsa maahanmuuttaneena venäläisenä Länsi-Saksan kansalaisena: Tevola Jorma Olavi s. 1928 Helsingissä, liikemies, suomalaisten Otava- ja Kansankulttuuri-yhtiöiden edustaja. 6. joulukuuta haki Suomen Kööpenhaminan suurlähetystöstä uutta passia ja sai sen viideksi vuodeksi hintaan 144 kruunua. 1971 haki Suomen passin viideksi vuodeksi Suomen Berliinin suurlähetystöstä ja 1978 vuodeksi. Kerrotaan matkustaneen Suomen passilla ympäri Eurooppaa erityistehtävissä. Puolassa kerrotaan edustaneen italialaisfirma Keramasia Suomessa.

* ”Semjonov” – ”toinen henkilöllisyys”: Hinttala Bejam, s. 18.3.1923 Kemissä. Meni 1960 Suomen passilla n:o 315976 (voimassa 28.7.1970 asti) DDR:ään, josta Länsi-Berliiniin, josta Tanskaan ja Helsinkiin.

* ”Popov” – suomalaisen kaksoishenkilöllisyys. Rekisteröity Tampereella kreikkalaiskatoliseen (ortodoksiseen) kirkkoon sivulla 45 Toivo Järvisenä, isä Otto, s. 7.4.1925 Viipurissa. Maaliskuussa 1957 passikortti n:o 2276/47.Myös agenteille ”Matti” ja ”Student”. 1965 Neuvostoliittoon. Saadut suomalaiset passit: n:o 06459 ja 146298.

* ”Aida” – Jokinen Maria, Kotka, s. 11.3.1918, kreikkalaiskatolisessa kirkossa.

* Lindberg Eino Olavi, 241252-209A Forssa, ”Leino”, illegaali, residentuuran kontrollissa, koulutettavaksi Itävaltaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)