Syyrian al-Holin pakolaisleirillä oleilee arviolta 73 000 ihmistä, joista valtaosa on lapsia. LEHTIKUVA/AFP.

”Kotiin haluavat vaimot ovat kovan linjan ISIS-kannattajia”

Psykologin mukaan tarvitaan valtavia panostuksia, jotta ISIS-vaimojen radikalisoituminen saataisiin purettua.

Ruotsalaisten Isis-vaimojen omaisten kanssa työskentelevän psykologi Yassin Ekdahlin mukaan Syyriassa kotiin pääsyä odottavista naisista iso osa uskoo yhä Isisin ihmisvihamieliseen ideologiaan. Ekdahlilla on kontakti useisiin Ruotsissa oleviin Isis-vaimojen omaisiin.

− Uskon, että moni ruotsalaisista naisista on yhä kovan linjan Isisin kannattajia, Yassin Ekdahl sanoo Dagens Nyheterille.

Omaiset, joiden kanssa Ekdahl on työskennellyt, ovat onnistuneet joitakin kertoja olemaan yhteyksissä Syyriassa al-Holin leirillä oleviin tyttäriinsä. Niissä osissa al-Holin leiriä, joissa ruotsalaiset oleskelevat, arvioidaan Isisin ideologian olevan yhä todella vahvoilla.

Yassin Ekdahlin mukaan Syyriaan lähteneillä tytöillä on monia erilaisia taustoja, mutta heistä monia yhdistää vaikea perhetausta. Monella lähtö Isisin riveihin on tarkoittanut vapautumista perheolosuhteista.

− Osa heistä on rakastunut radikaaleihin miehiin, menneet naimisiin ja seuranneet heitä hirveästi miettimättä, mistä Isisissä oikeastaan on kyse.

Koska naiset ovat viettäneet vuosikausia terroristiyhteisössä, heidän kotouttamisensa Ruotsiin olisi vaikeaa.

− Jos he tulevat kotiin, tarvitaan valtavia panostuksia, jotta heidän radikalisoitumisensa saadaan purettua, Yassin Ekdahl arvioi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt