Verkkouutiset

”Korona pysähtyy vain maskipakolla ja testauksella”

Oireettomat kantajat levittävät virusta yllättävän helposti erityisesti sisätiloissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Amerikkalais-taiwanilaisen tutkimuksen mukaan perinteiset torjuntamenetelmät eivät riitä Covid-19-pandemian pysäyttämiseksi.

Aivastusten ja yskimisen ohella merkittävä osa tartunnoista välittyy pienten aerosolien kautta, joita myös oireettomat taudinkantajat levittävät ympäristöönsä.

– Tartuntakykyiset aerosolit voivat pysyä sisäilmassa tuntikausia. Ihminen tulee helposti hengittäneeksi niitä syvälle keuhkoihinsa, Sun Yat-senin kansallisen yliopiston ja Kalifornian yliopistot tukijat kirjoittavat Science-lehdessä.

Tutkijoiden mukaan yhteiskunta voidaan avata vain silloin, jos aerosolien leviämiseen puututaan tehokkailla toimilla.

– Näihin lukeutuvat kasvomaskien laajamittainen käyttö ja säännöllinen testaus, jonka kautta infektion saaneet, mutta oireettomat henkilöt voidaan tunnistaa ja eristää, Kimberly Prather, Chia Wang ja Robert Schooley toteavat.

Hengitysteistä leviävät pisarat putoavat painovoiman myötä pinnoille, joita koskettamalla tauti voi levitä. Vielä pienemmät aerosolit haihtuvat ja kulkeutuvat ilmavirran mukana pitkiäkin etäisyyksiä.

– SARS-CoV-2-viruksen kohdalla on mahdollista, että hyvin pienet aerosolit siirtyvät helpommin syvälle keuhkoihin ja ohittavat samalla osan kehon immuunijärjestelmästä, tutkijat sanovat.

Uusi koronavirus pystyy jakautumaan ihmissoluissa jopa kolme kertaa nopeammin kuin SARS:ia aiheuttanut virus. Tauti pääsee näin ollen leviämään muihin ihmisiin jo ennen oireiden alkamista. Oireettomien henkilöiden on arvioitu aiheuttaneen jopa 79 prosenttia Wuhanin kaikista infektioista.

Aerosoli-infektioiden vuoksi turvavälien noudattaminen ei todennäköisesti riitä sisätiloissa.

– Tämän vuoksi on tärkeää käyttää kasvomaskeja sisätiloissa, vaikka toinen henkilö pysyisi kahden metrin päässä. Aerosolien uskotaan selittävän sairaanhoitohenkilökunnan ja hoitokotien suurta tartuntamäärää, tutkijat sanovat.

Kasvomaskien vaikutus altistumiseen. Kuva: V. Altounian/Science
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)