Meksikosta löytynyt erä koronarokotetta, joka venäläisviranomaisten mukaan on huijausta. LEHTIKUVA / AFP Pedro Pardo

Korona lisää järjestäytynyttä rikollisuutta, Europol varoittaa

Vääriä rokotteita myyvät usein rikollisjärjestöt.

Koronavirus parantaa järjestäytyneen rikollisuuden mahdollisuuksia toimia Euroopassa, varoittaa Euroopan poliisivirasto Europol tuoreessa raportissaan. Perinteisten huume- ja omaisuusrikosten tehtailun lisäksi rikollisjärjestöt käyvät nyt kauppaa väärennetyillä rokotteilla, koronatesteillä ja terveystuotteilla. Myös kyberrikollisuuden mahdollisuudet paranevat, Europol arvioi.

– Analyysi paljastaa, että rikolliset rakenteet ovat joustavampia kuin aiemmin on ajateltu. Väkivallan käyttö näyttää lisääntyvän, ja korruptio samoin kuin laillisten yritysten hyväksikäyttö ovat kuuluvat järjestäytyneen rikollisuuden ydintoimintoihin, sanoo Europolin johtaja Catherine De Bolle.

Europol julkaisi maanantaina raportin, jossa se käy läpi rikollisuuteen liittyviä uhkakuvia vuoteen 2025 saakka. Sen mukaan rikollisjärjestöt ovat hyötyneet merkittävästi vuoden jatkuneesta koronakriisistä.

– Rikolliset ovat nopeasti hankkineet laittomia tuotteita sekä omaksuneet uusia toimintatapoja. Niiden tavoitteena on levittää pelkoa Euroopassa ja hyötyä tärkeiden tuotteiden pulasta pandemian aikana. Osa rikollisjärjestöistä on palannut pandemiaa edeltävään toimintamuotoonsa, mutta jotkut ovat muuttuneet merkittävällä tavalla, raportissa todetaan.

Jos pandemian jatkuu pitkään ja jos valtiot ajautuvat lamaan, rikollisjärjestöjen vaikutusvalta lisääntyy. Europol toteaa, että jos yritykset joutuvat heikkoon kuntoon, rikolliset saattavat kaapata niitä haltuunsa esimerkiksi rahanpesua varten. Yrityksissä voidaan myös alkaa valmistaa huijaustuotteita.

– Pandemian alkuvaiheessa näimme, miten väärennettyjen maskien ja puhdistusaineiden kauppa kiihtyi. Nyt kasvaa väärennettyjen rokotteiden ja koronatestien määrä markkinoilla, De Bolle sanoo.

Verkkokaupan kasvu puolestaan houkuttaa rikollisjärjestöjä luomaan huijaussivustoja ja murtautumaan kansalaisten koneille. Europolin mukaan uhkana on myös, että arkaluontoisia tietoja päätyy vääriin käsiin ja että hyökkäykset kohti tärkeää infrastruktuuria lisääntyvät.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt