X
SULJE MAINOS
Kuluttajat vaikuttavat tottuneen uusiin korona-aaltoihin. / LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Korona-aallon vaikutus talouteen voi jäädä pieneksi

Palvelusektorilla luottamus on noussut huippulukemiin kohonneista tartuntaluvuista huolimatta.

Koronaviruksen deltamuunnoksen leviäminen on aiheuttanut viime viikkoina huolia talouden elpymistahdista.

Uusimman epidemiapiikin vaikutus jäänee silti rajalliseksi, arvioi Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.

– Talousnäkymien kannalta tilanne ei kuitenkaan ole niin synkkä kuin uusista tartuntaluvuista voisi päätellä. Merkittävä osa euroalueen väestöstä on jo rokotettu, sairastuneet ovat keskittyneet nyt vahvemmin tautia paremmin sietäviin nuoriin, vakavia tautitapauksia ja menehtyneitä on vähemmän eikä sairaanhoitokapasiteetti ole ainakaan toistaiseksi uhattuna, von Gerich kirjoittaa Finanssimaailma-blogissa.

Monessa euroalueen ulkopuolisessa maassa rokotekattavuus on tosin selvästi matalampi, joten tilannetta voi pitää niiden osalta kriittisempänä.

Palvelusektorin luottamus vahvassa kasvussa

Suurin jarruvaikutus taloudelle on aiheutunut järeistä koronasuluista, joiden paluuta ei pidetä todennäköisenä. Myös kuluttajat ovat tottuneet uusiin korona-aaltoihin, sillä luottamus talouteen ei ole horjunut viimeaikaisissa mittauksissa samalla lailla kuin ensimmäisessä epidemia-aallossa.

– Koronan koettelemalla palvelusektorilla luottamus puolestaan nousi 15 vuoden huippuihin tänään julkaistuissa luvuissa tautitapausten kasvusta huolimatta. Vaikka moni ala edelleen kärsiikin jäljellä olevista rajoitustoimista, kokonaisuutena talouden toipuminen jatkuu, Jan von Gerich kirjoittaa.

Euroopan keskuspankki arvioi eurotalouden aktiviteetin saavuttavan pandemiaa edeltäneen tason ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Esimerkiksi finanssikriisin jälkeen vastaavassa toipumisessa kesti yli kuusi vuotta.

Epävarmuus talousnäkymien suhteen on silti huomattavaa.

Von Gerichin mukaan koronasta tuskin päästään kokonaan eroon edes rokotuksilla, mutta sen kanssa opitaan elämään niin, että se rajoittaa tavallisen ihmisen elämää ja talouden aktiviteettia entistä vähemmän.

– Laajamittaisten rajoitustoimien sijaan useat maat ovat ottamassa käyttöön terveyspassia myös kotimaan taloudessa. Passin avulla rokotettu tai taudin sairastanut voi käydä esimerkiksi ravintoloissa ja osallistua kulttuuritapahtumiin. Italiassa passi saatetaan tarvita jopa julkisessa liikenteessä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt