Ohjusiskun jälkiä Khair Khanassa Kabulin luoteispuolella viime lauantaina. LEHTIKUVA / AFP

”Kolme veljeäni kuoli ja käteni haavoittui”

Afganistanissa avun tarpeessa olevien määrä on voimakkaassa kasvussa.

Suomen, Afganistanin hallituksen sekä YK:n järjestämä kaksipäiväinen apulupauskonferenssi käynnistyy tänään maanantaina. Konferenssi pidetään Pelastakaa lapset ry:n mukaan kriittisessä tilanteessa, sillä humanitaarisen avun tarpeessa olevien määrä on ollut voimakkaassa kasvussa.

Vuoden 2019 alussa arvioitiin 6,3 miljoonan ihmisen olevan avun tarpeessa. Osin koronapandemian myötä määrä on järjestön mukaan nyt kasvanut 14 miljoonaan, joista lapsia on noin puolet.

Lähes 6000 siviiliä on YK:n tietojen mukaan tapettu tai haavoittunut tämän vuoden ensimmäisten yhdeksän kuukauden aikana. Kuolleista lähes kolmannes on lapsia.

– Kotimme tuhottiin. Kolme veljeäni kuoli ja käteni haavoittui. Minä vain itkin. Nyt asumme teltassa. Toivon, että tulisi rauha ja voisimme muuttaa kotiin, sanoo yhdeksänvuotias Shogofa, jonka kotiin kohdistui raketti-isku.

Afganistanissa ainakin 26 025 lasta on Pelastakaa lapset ry:n mukaan saanut surmansa tai vammautunut vuosien 2005 ja 2019 välisenä aikana. Keskimäärin viisi lasta on tapettu tai haavoittunut jokaisena päivänä viimeisen 14 vuoden aikana.

– Afganistanissa väkivaltaisuudet eivät ole laantuneet huolimatta syyskuussa Qatarissa käynnistyneiden rauhanneuvotteluiden. Siviileihin kohdistuneet iskut jatkuvat ja kymmenien lasten raportoidaan nyt kuolleen tai haavoittuneen viikoittain, toteaa tiedotteessa Pelastakaa Lasten ohjelmajohtaja Anne Haaranen.

Koulua käymättömiä lapsia oli hänen mukaansa 3,7 miljoonaa jo ennen koronapandemian tuomia rajoitustoimia. Vaarana on, että
haitallinen lapsityö, varhaiset avioliitot, kotiväkivalta ja sukupuolistunut väkivalta lisääntyvät.

YK:n Afganistania koskevan avustussuunnitelman toteuttaminen edellyttäisi yksin tänä vuonna 1,1 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Tästä summasta vain 45 prosenttia on katettu.

– Suomi on tähän mennessä osoittanut kiitettävää aloitteellisuutta ja vastuunkantoa Afganistanin suhteen. Suomen pitää nyt yhdessä muiden avunantajien kanssa sitoutua antamaan jatkossakin kipeästi tarvittavaa tukea Afganistaniin. Lapset ei saa jättää ilman heidän tarvitsemaansa apua, Haaranen vaatii.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt