Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Kokoomusedustajat: Ripeät toimet elintärkeitä vanhusten pelastamiseksi

Kansanedustajat vaativat suojavälinetilanteesta ja toimista sen korjaamiseksi avointa tietoa.

Kokoomuksen kansanedustajien Sari Sarkomaan ja Paula Risikon mielestä koronaepidemian karkaaminen laajalti riskiryhmiin on kaikin tavoin estettävä.

Kansanedustajien mukaan hoivakoteihin tunkeutunut koronavirus on vaarassa päästä jylläämään ja leviävämään myös 70 vuotta täyttäneiden keskuudessa kotihoidossa, sillä vanhuspalveluiden henkilöstön suojavarustelu ja ohjeistukset ovat puutteellisia.

– On välttämätöntä, että hallitus ryhtyy välittömästi tehostettuihin toimiin vanhusten ja vammaisten sekä hoitohenkilöstön suojelemiseksi. Nopeilla toimilla on mahdollista pelastaa henkiä ja estää epidemian ryöpsähtäminen, Sari Sarkomaa ja Paula Risikko sanovat tiedotteessa.

Sarkomaan ja Risikon mukaan selkeät kansalliset ohjeet eristämis- ja karanteenitoimiin on saatava viipymättä.

– Toiseksi ministeriön on myös syytä kiireellisesti ohjeistaa varmuusvarastojen suojavarusteiden jakosuunnitelma ja jakelu niin, että suojavarusteita saadaan vanhusten ja vammaisten palveluihin, edustajat vaativat.

Huoltovarmuuskeskuksen toimitukset eivät ole ulottuneet vanhusten ja vammaisten palveluihin.

Varmuusvarastoista siirryttävä kansalliseen ponnistukseen

Edustajien mukaan lisäksi on myös varmistettava, että ohjeet suojavarusteiden käytöstä ovat selkeät ja toteuttamiskelpoiset koko sote-toimijakentälle.

– Koronavirustestaus on tuotava viipymättä sote-henkilöstön saataville. Erityisesti testausta tarvitaan nyt riskiryhmiä hoitavan henkilöstön keskuudessa. Myös vasta-ainetestejä on käytettävä. Nyt kuuluu viestiä, että testeihin ei pääse, edustajat kertovat.

Sosiaali- ja terveydenhoitoa on rasittanut suojavarustepula koronakriisin alkumetreiltä lähtien.

– Tilanteesta ja tehdyistä toimista tilanteen korjaamiseksi on annettava avoimempaa tietoa. Tuudittautumisesta varmuusvarastojen ehtymättömyyteen on siirryttävä kansalliseen ponnistukseen, jolla suojavarusteet tehdään suomalaisella osaamisella ja hankitaan yhteistyöllä. Kuntien ja toimijoiden yksinjättämiseen ei ole varaa, edustajat toteavat.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt