Verkkouutiset

Kokoomus: Huonoa sote-uudistusta ei kannata tehdä

Maakuntahallinnon sijaan puolue jatkaisi sote-palveluiden kehittämistä kuntapohjalta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen mukaan kritiikki hallituksen esittämää maakuntamallia kohtaan on ollut kovaa ja laajaa.

– Tässä tilanteessa viisautta on todeta, ettei huonoa uudistusta kannata tehdä vain uudistuksen vuoksi. Hallinnonuudistus ei tuo ratkaisuja soten suurimpiin ongelmiin, hoitoonpääsyyn ja kustannusten kasvuun, todetaan kokoomuksen varapuheenjohtajan Anna-Kaisa Ikosen johdolla valmistellussa keskustelualoitteessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Kokoomuksen mukaan ratkaisut löytyvät muualta.

– Siinä missä kaikki huomio on viime vuosina kiinnittynyt hallintoon, kokoomus haluaa kääntää katseen ihmiseen ja palveluihin.

Kokoomuksen mielestä sote-palveluiden uudistamisen lähtökohdaksi pitää ottaa nopeampi hoitoonpääsy ja ihmisten yksilöllisiin palvelutarpeisiin vastaaminen.

Erityisesti perusterveydenhuollon vastaanotoille on päästävä nykyistä nopeammin, sosiaalipalveluiden saatavuus on turvattava ja palveluiden yhteensovittaminen varmistettava.

Hoitotakuuta kiristettävä ja palvelusetelit käyttöön

Kokoomuksen mukaan sote-palveluille tarvitaan nykyistä vahvemmin määritellyt kansalliset tavoitteet, määräajat ja kriteerit. Toimenpiteiksi kokoomus esittää muun muassa hoitotakuun kiristämistä, jotta hoitoon pääsee nykyistä nopeammin.

Palvelusetelien myöntämisestä on kokoomuksen mielestä tehtävä kansallisesti ja lakisääteisesti velvoittavaa sekä hoito- että hoivapalveluissa. Jos kansalainen ei saa tarvitsemaansa julkista palvelua hoitotakuuajan sisällä, on hänellä oikeus saada palveluseteli tai maksusitoumus toisen palvelutuottajan tarjoamaan palveluun.

Henkilökohtaista budjetointia pitäisi hyödyntää esimerkiksi vammaisten ja paljon palveluita tarvitsevien ikääntyneiden palvelukokonaisuuksien järjestämisessä. Sairausvakuutuslain hoitokorvausjärjestelmää tulisi kehittää, jotta perustason sote-palvelut eivät ruuhkaudu. Lisäksi aukioloaikoja pitäisi laajentaa ja vaatia julkiselta sektorilta digitaalisten palvelujen parempaa hyödyntämistä sekä etävastaanottoja.

Paljon palveluita tarvitseville ja monisairaille ihmisille tulisi nimetä oma vastuuhenkilö ja erikoistason osaamista tuoda perustason palveluihin.

– Palveluita käyttävän omaa aktiivista roolia, sekä valinnan ja vaikuttamisen mahdollisuuksia on vahvistettava, kokoomus linjaa.

Tietojärjestelmien yhteensopivuus pitää kokoomuksen mukaan varmistaa ja päivittää tietoturvallisuusvaatimuksia sekä valvontaa. Kokoomus vaatii, että kaikki sosiaali- ja terveyspalveluiden potilastietoja sisältävät järjestelmät on tuotava A-kategoriaan ja siten aktiivisen auditoinnin alle.

Kokoomuksen mukaan tiedon, teknologian, palveluiden digitalisaation ja tekoälyn saralla on vielä valtavasti hyödyntämättömiä mahdollisuuksia.

Uutta hallinnon tasoa ei tarvita

Kokoomuksen mukaan Suomeen tarvitaan riittävän vahvat sote-palvelujen järjestäjät, jotta kaikille voidaan turvata laadukkaat palvelut ympäri maan.

– Tähän ei kuitenkaan tarvita uutta hallinnon tasoa – maakuntia.

Maakuntahallinnon sijaan kehittämistä tulee kokoomuksen mielestä jatkaa nykylainsäädännön pohjalta.

Samaan aikaan, kun valtion tasolla on ”rämmitty” sote-uudistuksen kanssa, kuntien yhteistyöllä ja paikallisilla uudistuksilla on rakennettu vahvempia palveluiden järjestäjiä ja keskitytty hallinnon sijaan palvelujen saatavuuden parantamiseen ja kustannustehokkuuteen.

– Haluamme nostaa PARAS-lain takaisin pöydälle, koska se on jo kerran osoittanut toimivuutensa.

Kokoomuksen ratkaisu on jatkaa uudistamista ja kehittämistä nykyiseltä kaupunki- ja kuntapohjalta.

– Kuntapohjaisuudella tarkoitetaan, että palveluiden järjestämisestä vastaa kunta tai yhteistoiminta-alue, esimerkiksi kuntayhtymän tai vastuukuntamallin mukaisesti.

Kuntayhtymien perustaminen on koko ajan ollut perustuslain perusteella mahdollista, ja niitä on syntynyt useille alueille.

– On tärkeä erottaa vapaaehtoisuuteen perustuva malli pakkokuntayhtymämallista, joka on todettu ongelmalliseksi, kokoomus painottaa.

Rahoituksella tavoiteltava hyvinvointia

Kokoomuksen mukaan terveyden edistäminen ja sairauksien ennaltaehkäisy ovat parhaita tapoja pitää sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia kurissa. Siksi painopistettä on siirrettävä erikoissairaanhoidosta ja raskaista sosiaalipalveluista kohti peruspalveluita ja ennaltaehkäisevää työtä.

– Rahoitus on tehokkain keino ohjata muutosta. Siksi rahoituksen tulisi nykyistä vahvemmin ohjautua tukemaan sitä, mitä tavoittelemme – ihmisten hyvinvointia.

Kokoomuksen esittämä sote-ratkaisu ei toisi välittömiä muutoksia valtionosuusjärjestelmään, sillä sote-palvelujen järjestämisvastuu ja rahoitusvastuu olisi jatkossakin nykyisen kuntaverojärjestelmän kautta täydentävällä valtionrahoituksella.

– On kuitenkin selvää, että valtionosuusjärjestelmää on uudistettava jollain aikavälillä. Järjestelmän tulisi huomioida nykyistä paremmin alueiden erot.

Sote-alan ja erityisesti vanhustenhuollon houkuttelevuutta pitäisi kokoomuksen mielestä vahvistaa koulutusta ja urapolkuja kehittämällä. Sote-ammattilaisten määrän lisäksi pitäisi huolehtia osaamisesta.

Alalle opiskelemaan hakeutuville tulisi ottaa uudelleen käyttöön soveltuvuustestit. Kansainvälistä rekrytointia pitäisi helpottaa sujuvoittamalla työlupaprosesseja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)