Kokoomuksen kymmenen kohdan työlista julki – 100 000 uutta työpaikkaa

Alexander Stubb esitteli kokoomuksen risteilyllä puolueen työlistan eduskuntavaaleissa.

Lähes 1 500 kokoomuslaista on ollut viikonlopun Korjausliike-risteilyllä M/S Baltic Queenilla. Puheenjohtaja pääministeri Alexander Stubb piti sunnuntaiaamuna tapahtuman pääpuheen Mitäpä jos mentäisiin TYÖN KAUTTA -tunnuksen edessä.

– Me kokoomuslaiset olemme aika huolestuneita siitä, missä tilanteessa Suomi tällä hetkellä on. Meidän taloutemme ei kasva. Meidän työllisyystilanteemme on heikko. Meidän kilpailukykymme on heikko. Meidän vientimme ei vedä, Alexander Stubb sanoi.

Surkuttelu, voivottelu, marina, valittaminen, riitely ja haukkuminen ei kuitenkaan Stubbin mukaan ole tapa viedä maata eteenpäin.

– Porukat ovat yrittäneet pistää meitä viimeisten kuukausien aikana nurkkaan. Joskus olemme liian oikeistolaisia, joskus liian konservatiivisia, joskus liian liberaaleja, joskus liian vasemmistolaisia. Tehdään tämä nyt kaikille selväksi: kokoomus on maltillinen keskustaoikeistolainen puolue, joka uskoo suomalaiseen ja pohjoismaiseen hyvinvointiyhteiskuntaan, jonka kakkua kasvatetaan vain ja ainoastaan työllä, Stubb totesi.

– Suomi ei lähde nousuun velkaantumalla eikä kitkuttamalla. Me valitsemme kolmannen tien, ja se kolmas tie on työ ja uudistuminen.

– Ei Suomi lähde liikkeelle elvyttämällä, ei Suomi lähde liikkeelle leikkaamalla, vaan Suomi lähtee liikkeelle vain ja ainoastaan työllä.

Työnteko kannattavaksi

Alexander Stubb esitti odotetun työlistan, joka täydentää tästä linkistä löytyvää kokoomuksen strategista ohjelmaa.

Tästä linkistä löytyvän työlistan kymmenen kohtaa ovat seuraavat:

1. Maltilliset palkkaratkaisut tuovat työtä.

2. Työn tekemisestä kannattavampaa.

3. Maailman parasta työelämää – lisää tasa-arvoa

4. Jokaiselle suomalaiselle pidempi ja eheämpi työura.

5. Työntekijöiden palkkaaminen helpommaksi yrittäjälle.

6. Työnteon on oltava joutenoloa kannattavampaa.

7. Nuoret nopeammin töihin.

8. Konsensukselle tulosvastuu.

9. Työpaikoilla tiedetään, mitä kilpailukyky vaatii.

10. Kaikki työelämään mukaan.

Alexander Stubbin mukaan hänen on vaikea uskoa, että kukaan voi kiistää työlistan tarpeellisuutta tai tavoitteita.

– Tosiasia on tietysti se, että yksityiskohdat ratkaisevat, ja tulee varmasti olemaan niin, että eri tahot tarttuvat eri osiin. Mutta meidän mielestämme on hirveän tärkeää sanoa selvästi ulos, millä tavalla kokoomus haluaisi luoda lisää työtä tähän maahan, Alexander Stubb sanoi.

– Meidän mielestämme kaikista keskeisintä on se, että työn tekeminen ja työn teettäminen on tässä maassa kannattavaa. Sen takia esitämme tämän kymmenen kohdan listan.

Hänen mukaansa työlista esitetään, koska kokoomus pitää työtä itseisarvona.

– Työn pitää olla mielekäs. Vietämme suuren osan elämästämme työssä. Se ei voi olla taakka. Emme voi miettiä työtä vain kahdeksan tunnin kellokortin kautta. Työ on osa meidän elämäämme.

100 000 työpaikkaa

– Emme voi katsoa työtä pelkästään kylminä ekonomisteina tai kylminä valtiontalouden haltijoina, vaan meidän pitää katsoa työtä sosiaalisesta, inhimillisestä, ihmisläheisestä näkökulmasta.

Stubbin mukaan ”elämän tasapainoon kuuluu henkisellä puolella, että on perheen kanssa hyvä olla, on ystäviä, on läheisten kanssa hyvä olla ja on työssä hyvä olla. Silloin me voimme hyvin. Työ ei ole pelkkää rahaa”.

Työlistan painetussa versiossa on arvioitu, että toteutuessaan uudistukset lisäisivät työllisyyttä yli 100 000 hengellä.

Maltilliset palkkaratkaisut toisivat 44 000, kannattavampi työnteko 12 500, työelämän tasa-arvo 5 000, pidempi ja eheämpi työura jo sovitun eläkeuudistuksen lisäksi 8 000, palkkaamisen helpottaminen 10 000, joutenolon rajoittaminen 15 000, nuorten nopeampi työllistäminen 3 000 ja yrityskohtaisten neuvottelurakenteiden parantaminen (kohta 9.) 20 000 työpaikkaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt