LEHTIKUVA / MESUT TURAN

KL: Näin kaavailtu veromuutos voi vaikuttaa asuntosijoittajiin

Sijoitusjohtajan mukaan taloyhtiölainavähennyksen muutoksella voi olla huomattava vaikutus sijoittajan kassavirtaan.

Antti Rinteen (sd.) hallituksen kaavailemat veromuutokset mietityttävät asuntosijoittajia. Hallitus selvittää ohjelmansa mukaan muun muassa rajoitusta siihen, miten asuntosijoittaja voi vähentää taloyhtiölainan osuutta verotuksessa.

Suomen Asuntoneuvoja Oy:n sijoitusjohtaja Joonas Orava sanoo Kauppalehdelle, että taloyhtiölainavähennys on hyvä etu sijoittajalle, sillä se mahdollistaa verotuksen siirtämisen tulevaisuuteen.

Vähennyksiin puuttuminen voisi vaikuttaa asuntokauppaan ainakin kahdella eri tavalla. Asuntorakentamiseen, etenkin uudisrakentamisen osalta, se voisi vaikuttaa vähentämällä sijoittajien ostohalukkuutta.

− Yksityissijoittajien kysyntä on hieman rauhoittunut. Viime vuosi oli monen rakennusliikkeen mukaan huippuvuosi. Jos heikkenevään sykliin lähdettäisiin kaventamaan verovähennysoikeutta, se voi vaikuttaa ostohalukkuuteen ja siihen kuinka paljon suomessa rakennetaan tulevina vuosina, Orava arvioi.

Oravan mukaan joissain kohteissa on pitkiä lyhennysvapaita. Jos takaisinmaksun pyörimisen lisäksi lainojen verovähennysoikeus muuttuisi, vaikutus sijoittajan kassavirtaan voisi olla huomattava.

− Asunnon omistajalle vaikutus voi olla vaikkapa 100–200 euroa kuussa. Ja jos on vaikka useampia asuntoja, vaikutus kassavirtaan vain kasvaa. Se on iso summa kaivaa omasta taskusta, Orava sanoo.

Taloyhtiölainojen vähennysten selvittämisen lisäksi hallitus aikoo jatkaa asuntolainan korkojen verovähennyksen typistämistä.

Oravan mukaan korkojen vähennysoikeuden asteittainen poistuminen ei ole asuntosijoittajan kannalta merkittävä tekijä, sillä korot ovat nyt muutenkin alhaalla.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt