Tilapäinen, konkurssiin hakemista vaikeuttanut lakimuutos päättyi tammikuun lopussa. LEHTIKUVA/PEKKA SAKKI

KL: Hakemukset konkurssiin hyppäsivät

Väliaikaislain ansiosta konkurssien määrä oli viime vuonna pienin vuosikymmeniin.

Vaikka konkurssihakemusten määrä pompahti tällä viikolla, 1990-luvun laman tapaista konkurssiaaltoa tuskin nähdään, uutisoi Kauppalehti.

Päättyvän viikon maanantaista perjantai-iltaan mennessä jätettiin 80 konkurssihakemusta. Eniten hakemuksia nähtiin heti maanantaina, 21 kappaletta, joka on Kauppalehden seurannan perusteella korkein päiväkohtainen määrä sitten viime vuoden huhtikuun.

Vuosi sitten helmikuun ensimmäisellä viikolla pantiin vireille 43 konkurssia.

Koko viime viikon määrä on lähes kolminkertainen verrattaessa edeltävien kolmen kuukauden viikkokeskiarvoon.

Kauppalehden mukaan on kuitenkin oletettavaa, että heti väliaikaisen lakimuutoksen poistuttua haetaan konkurssiin yrityksiä, joita olisi muuten haettu jo aiemmin, minkä jälkeen määrä tasaantuu alaspäin.

Mikäli näin ei jostakin syystä kävisi ja konkurssihakemusten määrä jatkuisi helmikuun lopun vauhdilla koko loppuvuoden, puhuttaisiin vuoden aikana noin 3 600 konkurssista. Jos vastaava määrä konkursseja toteutuisi, se tarkoittaisi lähes 50 prosentin nousua viime vuoden konkurssimäärään.

Näin suuria määriä konkursseja nähtiin viimeksi 1990-luvun laman jälkimainingeissa, eikä lainkaan vastaavasta muutoksesta koko tälle vuodelle ole viitteitä.

Viime vuoden toukokuussa voimaan tullut väliaikainen lakimuutos rajoitti yritysten asettamista konkurssiin velkojan hakemuksesta, jos yritys on jättänyt noudattamatta maksukehotusta. Muutos oli aluksi voimassa viime lokakuun loppuun, mutta sen voimassaoloa pidennettiin tammikuun loppuun.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt