X
SULJE MAINOS
Ilman tunnistusmerkintää kissaa on käytännössä mahdotonta yhdistää sen omistajaan. / LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Kissojen rekisteröinti halutaan pakolliseksi: Ehkäisisi ongelmia

Kokoomusedustaja kehottaa hallitusta tuomaan aihetta koskevan esityksen ripeästi eduskuntaan.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok.) kehottaa hallitusta lunastamaan hallitusohjelmaan kirjatun lupauksensa, joka koskee koirien ja kissojen tunnistusmerkintöjä ja rekisteriä.

Hänen mukaansa kissojen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti on säädettävä velvoittavaksi. ”Kissakriisi hallintaan”-kansalaisaloitteen käsittely alkoi torstaina eduskunnassa.

– Uudistus on syytä tehdä osana eläinsuojelulain uudistamista. Hallituksen on tuotava esitys ripeästi eduskuntaan, jotta eläinten hyvinvointiin liittyviä epäkohtia saadaan pitkän valmistelun jälkeen korjattua, Sari Sarkomaa toteaa tiedotteessa.

Tunnistusmerkinnän säätäminen velvoittavaksi olisi hänen mukaansa merkittävä askel lemmikkien paremman terveyden ja hyvinvoinnin puolesta. Rekisteröinti ehkäisee pentutehtailua, lemmikkien laitonta maahantuontia sekä helpottaa irrallaan tavattujen lemmikkien palauttamista omistajalleen.

Lemmikkieläimen heitteillejättö on laiton ja rangaistava teko, mutta kissojen kohdalla syyllisiä saadaan todella harvoin vastuuseen. Ilman tunnistusmerkintää kissaa on käytännössä mahdotonta yhdistää sen omistajaan.

Lähes kuuden miljoonan euron vuosikulut

Vuosittain noin 10 000 kissaa toimitetaan löytöeläiminä löytöeläintaloille. Kansanedustaja huomauttaa, että valitettavasti vain harva löytää takaisin omistajansa luo.

– Eläinten hyvinvointikeskuksen (EHK) selvityksen mukaan löytöeläimet aiheuttavat koko maassa arviolta 5,8 miljoonan euron kulut vuodessa (17 000 euroa per kunta). Tämän lisäksi kustannuksia syntyy hylätyistä kissoista, jotka joudutaan lopettamaan valvontaeläinlääkärien toimesta. Eläinten hyvinvoinnin edistämisen lisäksi kissojen rekisteröinti olisi kuntien taloudenhoidon kannalta järkevää, Sari Sarkomaa sanoo.

Maa- ja metsätalousministeriön vuoden 2018 lopussa valmistuneen virallisen koira- ja kissarekisterin perustamista koskevan selvityksen myötä on päätetty koirarekisterin perustamisesta, ja koirien rekisteröinti tulee pakolliseksi vuonna 2022.

Vaikka selvitys puoltaa kissojen rekisteröintiä, ei päätöstä kissojen hyvinvoinnin edistämiseksi ole tehty. Sarkomaan mukaan kyseessä on vakava puute, sillä löytöeläimistä kissat ovat heikoimmassa asemassa.

– SEY:n tutkimuksen mukaan löytökoirista 91 prosenttia haettiin takaisin kotiin, kun taas kissoista vain 26 prosenttia palautui alkuperäiselle omistajalle. Löytökissoista lähes joka viides päätyi lopetettavaksi, kun koirista noin 0,7 prosenttia jouduttiin lopettamaan. Kissat ovat rekisterinsä ansainneet, Sarkomaa sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt