Rakli odottaa rakentamisen pysyvän ensi vuonnakin vilkkaana. Kuva lokakuulta Helsingin Mellunmäestä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Kiinteistöala uskoo kasvuun näiden syiden takia

Rakentamisen uskotaan vetävän ensi vuonnakin ja sijoituskysynnän jatkuvan vahvana.

Rakentamisen näkymät ovat kiinteistöalan yhteistyöjärjestön Raklin mukaan parantuneet syksyn jälkeen, ja rakentamisen määrä koko maassa pysyy ensi vuonna lähes nykyisellä tasolla. Rakentamisen vetureiksi ensi vuonna siirtyvät toimitila- ja korjausrakentaminen asuntorakentamisen vähentyessä selkeästi.

Rakentaminen pääkaupunkiseudulla on Raklin mukaan keskeinen tekijä hyvän tilanteen jatkumisessa. Pääkaupunkiseudun valtteja ovat väestön kasvu, sijoittajien kiinnostus pääkaupunkiseudun kiinteistöihin sekä liikenneinfraan tehtyjen panostusten tuomat liikenteellisesti hyvät rakentamispaikat.

Pääkaupunkiseudulla rakentamisen kokonaismäärän huippu on jo ohitettu, mutta rakentamisen odotetaan silti Raklin mukaan pysyvän ensi vuonnakin vilkkaana.

Runsaasta uudistuotannosta huolimatta asuntovuokrat jatkavat edelleen nousuaan. Elokuun kyselyssö asiantuntijat uskoivat pienten asuntojen vuokrien jatkavan nousuaan kaikissa yli 100 000 asukkaan kaupungeissa.

Ulkomaisten sijoittajien osuus kaupoista jo lähes puolet

Kiinteistöjen sijoituskysyntä jatkuu Raklin mukaan vahvana, ja kiinteistökauppojen lukumäärä on pysynyt lähes viime vuosien tasolla.

Ulkomaisen sijoittajakiinnostuksen odotetaan Raklin mukaan myös jatkuvan vahvana lähitulevaisuudessa. Asuntovuokrien lisäksi myös toimistojen vuokrien odotetaan nousevan kaikissa suurissa kaupungeissa.

Joulukuu on perinteisesti vilkas kuukausi kiinteistökauppamarkkinoilla, mutta Rakli arvioi, että tänä vuonna jäädään todennäköisesti selvästi kahden viime vuoden 9-10 miljardin euron vuosivolyymeista. Tämän vuoden matalampi taso ei kuitenkaan Raklin mukaan kerro sijoituskysynnän heikkenemisestä, vaan siitä, että kuluvalle vuodelle ei parin aiemman vuoden tapaan ole osunut yksittäisiä miljardiluokan kauppoja.

Suosituimmat sektorit tämän vuoden kiinteistömarkkinoilla ovat olleet toimistokiinteistöt ja asuntoportfoliot. Ulkomaisten sijoittajien osuus tämän vuoden kaupoista on noin 45 prosenttia, ja Raklin mukaan ulkomaisen sijoittajakiinnostuksen odotetaan jatkuvan vahvana lähitulevaisuudessa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt