Poliisi ampui kyynelkaasua Tsim Sha Tsuin kaupunginosassa sunnuntaina. LEHTIKUVA / AFP Anthony Wallace

Kiina uhkaa armotonta loppua mielenosoituksille

Kommunistinen puolue syyttää Hongkongin mielenosoittajia ”mielipuolisesta” väkivallasta ja terrorismista.

Kiinan johto on tuominnut kovin sanoin viikonloppuna jatkuneet Hongkongin laajat mielenosoitukset, kertoo the Wall Street Journal.

Hongkongin ja Macaon asioista vastaavan viraston tiedottaja Yang Guang kuvaili tapahtumia ”mielipuolisiksi” ja lupasi levottomuuksille ”armotonta” loppua. Hänen mukaansa erityishallintoalueella nähtiin viikonloppuna ”ensimmäiset terrorismin merkit”.

– Radikaalit Hongkongin mielenosoittajat ovat käyttäneet toistuvasti äärimmäisen vaarallisia työkaluja hyökkäyksissään poliiseja vastaan, Yang sanoi tiedotustilaisuudessa.

Kommunistisen puolueen People’s Daily -lehden mukaan puolisotilaallisia joukkoja on lähetetty viime päivinä Hongkongin lähelle Shenzenin kaupunkiin.

Videomateriaalin perusteella kaupunkiin saapui viikonlopun aikana suuria panssaroitujen autojen ja rekkojen saattueita. Alueella on määrä järjestää harjoitus, jossa joukkoja koulutetaan muun muassa ”mellakoiden ja järjestyshäiriöiden” torjuntaan.

Eri puolilla Hongkongia jatkuneita mielenosoituksia on hajotettu muun muassa kyynelkaasulla ja kumiluodeilla. Viranomaisten mukaan ainakin yksi poliisi joutui sunnuntaina sairaalaan mielenosoittajan heittämän polttopullon vuoksi.

Tuhannet mielenosoittajat kerääntyivät maanantaina myös kaupungin kansainväliselle lentoasemalle. BBC:n mukaan iltapäivään mennessä jo yli 160 lentoa oli peruttu.

Kiina on ilmoittanut hongkongilaiselle lentoyhtiö Cathay Pacificille, ettei protesteihin osallistuneita työntekijöitä saa päästää maan sisäisille lennoille.

Hongkongin mielenosoitukset alkoivat alkukesästä kiistanalaisesta lakiesityksestä, joka olisi mahdollistanut rikoksesta epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan. Protesteissa on vaadittu myös aluejohtajan eroa ja itsehallinnon vahvistamista.

Kiina on syyttänyt mielenosoittajia itsenäisyyshaaveista ja on ilmoittanut asevoimiensa puuttuvan tarvittaessa levottomuuksiin. Hongkongissa sijaitseva, noin 6000 sotilaan varuskunta julkaisi heinäkuun lopulla provokatiiviseksi koetun videon, jolla sotilaat harjoittelevat mielenosoituksen hajottamista.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt