Mikko Kärnä. LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

Keskustan edustaja: Laajan itsehallinnon maakunnat kynnyskysymys

Mikko Kärnän mukaan keskusta menee ’hyvin todennäköisesti’ oppositioon.

Keskustan lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä toteaa tiedotteessaan, että keskustan tulee nyt keskittyä palauttamaan puolue juurilleen ja määritellä tarkasti vaatimukset, joiden nojalla se voisi hallitukseen lähteä.

Kärnän mukaan ”Sdp on koko ajan viestittänyt keskustalle, että se ei missään tapauksessa haluaisi nyt hallitusyhteistyöhön kokoomuksen kanssa”.

– Keskustan hallitusovi on raollaan, mutta ehdot tulevat olemaan äärimmäisen kovat. On täysin selvää, että ilman maakuntapohjaista soteratkaisua keskustan ei tule lähteä minkäänlaiseen hallitukseen, Mikko Kärnä toteaa.

– Laajan itsehallinnon omaavat maakunnat ovat puolueemme satavuotinen unelma ja ne ovat varmasti kynnyskysymys. Puolueen on myös vaadittava, että harvaan asutun maaseudun parlamentaarisen työryhmän ohjelma toteutetaan kokonaisuudessaan. Tätä työtä johtamaan on nimitettävä erityinen harvaan asutun maaseudun ministeri, joka vastaa ohjelman täytäntöönpanosta.

Kärnä pitää myös mahdottomana, että keskusta olisi ”missään tekemisissä hallituksen kanssa, joka kaavailee esimerkiksi liha- ja maitoveroa, polttoaineverojen kiristyksiä tai lentoliikenneveroa”.

– Tällaiset suunnitelmat on ehdottomasti kyettävä torjumaan. Pidän tässä tilanteessa kuitenkin todennäköisempänä, että keskustan työ jatkuu oppositiosta. Sdp:n Antti Rinteen suunnitelmia hallituksen muodostamisesta ennen kesäkuun alkua pidän hyvin optimistisina. Voi hyvinkin olla, että Rinne ei itse tehtävässä lopulta edes onnistu.

– Sdp ei nimittäin tule löytämään tukea osalle sen edesvastuuttomista vaalilupauksista oikein mistään suunnasta. Rinteen kortto (?) demareille näyttääkin muodostuvan valtaisaksi, kuten puolueen sisäiset ristiriidat jo osoittavat. Varapuheenjohtaja Sanna Marin on syystäkin Rinteelle vihainen.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt