Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska. LEHTIKUVA/SAMULI IKÄHEIMO

Keskusta ei hyväksy kritiikkiä Suomen EU-vaikuttamisesta

Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska ihmettelee EU-komission neuvonantajatiimiin kuuluvan Aura Sallan näkemyksiä Suomen EU-politiikasta.

Aura Salla kritisoi Uudessa Suomessa Suomen EU-politiikkaa liian hiljaiseksi ottaen esimerkiksi Suomen toiminnan talous- ja rahaliiton kehittämiseksi, pankkiunionin viimeistelemiseksi ja EU:n puolustusulottuvuuden vahvistamiseksi.

Jouni Ovaskan mielestä Salla on seurannut EU-ministerivaliokunnan päätöksiä, pääministeri Juha Sipilän (kesk.) tapaamisia muiden EU-johtajien kanssa ja maamme EU-vaikuttamisstrategiaa harvinaisen heikosti, sillä juuri EU:n puolustusulottuvuuden ja talous- ja rahaliiton kehittäminen ovat olleet Suomen EU-vaikuttamisen ytimessä.

– Kehotan Aura Sallaa perehtymään Suomen EU-linjauksiin, jotka ovat Sipilän hallituksessa yhteisesti hyväksyttyjä, Ovaska sanoo.

Hänen mukaansa hyviä esimerkkejä Suomen aktiivisesta EU-vaikuttamisesta on useita.

– Suomi sai omat näkemyksensä erinomaisesti sisällytetyksi EU:n tulevaisuutta linjaavaan Rooman julistukseen maaliskuussa 2017. Julistuksen mukaan EU keskittyy olennaiseen: kasvuun ja työpaikkoihin sekä turvallisuuteen. Unioni tavoittelee tehokkaampaa päätöksentekoa ja etenee neljällä eri osa-alueella: Vauras EU, sosiaalinen EU, turvallinen EU ja globaali EU, Ovaska summaa.

Ovaska muistuttaa myös, että Suomi on ollut EU-puolustuksen kehittämisen kärjessä.

– Kesällä 2016 pääministeri Sipilä ja Ranskan presidentti Francois Hollande allekirjoittivat yhteisen julistuksen puolustusyhteistyön kehittämisestä. EU:n puolustus on edennyt pitkälti julistuksen pohjalta, kun pysyvä rakenteellinen yhteistyö käynnistyi ja puolustusrahaston ja –teollisuuden hankkeet etenevät.

– Talous- ja rahaliiton kehittämisessä Suomi linjasi kantansa toisena jäsenvaltiona. Tavoittelemme sääntöperusteista ja toimivaa euroaluetta, joka pystyy paremmin vastaamaan euroalueen talouden haasteisiin ja jossa jokaisella maalla on ensisijainen vastuu omasta talouspolitiikastaan, Ovaska jatkaa.

Ovaska kiittää hallitusta ja pääministeriä myös aktiivisesta toiminnasta EU:n sisämarkkinoiden ja kauppapolitiikan vahvistamiseksi.

– Suomen EU-vaikuttaminen on kansallinen yhteinen asia. Suomi toimii EU:n puheenjohtajamaana ensi vuoden jälkipuoliskolla. Pidän tärkeänä, että pääministeri Sipilän aloitteesta Suomen kansallista EU-puheenjohtajuusohjelmaa valmistellaan parlamentaarisesti. Toivon, että Suomen EU-vaikuttamisen yhteisissä talkoissa ovat rakentavalla tavalla mukana kaikki suomalaiset EU-toimijat, EU-komission suomalaisia myöten, Ovaska sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt