Keltaliivien protesti Ranskassa. Photo by SYLVAIN THOMAS / AFP - LEHTIKUVA / AFP

Keltaliivit olisi Ranskan kolmanneksi suosituin puolue

Jättimielenosoitusten takana oleva keltaliivit saisi puolueena eurovaaleissa 12 prosentin kannatuksen.

Jos keltaliivit olisi puolue Ranskassa, sillä olisi nyt 12 prosentin kannatus seuraavissa europarlamenttivaaleissa, uutisoi tutkimuslaitos Europe Elects Twitterissä.

Tutkimuslaitos on luonut kyselyiden perusteella kaksi eri skenaariota, joista ensimmäisessä keltaliivit on esitetty puolueena. Sen mukaan ensimmäisenä mielipidemittauksissa olisi maan presidentti Emmanuel Macronin johtama En Marche! -puolue, joka kuuluu Euroopan liberaalidemokraattien ryhmään. Puolueen kannatuksen arvioitaisiin olevan noin 21 prosenttia.

Toisena mielipidemittauksessa on Marine Le Penin johtama Kansallinen liittouma, joka saisi eurovaaleissa 14 prosenttia äänistä. Vielä ennen keltaliivejä kolmantena listalla ovat Ranskan vihreät.

Jos keltaliivien kannatusta ei huomioida ja sitä ei lasketa puolueeksi, pysyy En Marche! -puolueen kannatus samana, mutta Kansallinen liittouma kirii tilastoissa jo 17 prosentin osuuteen. Suurin osa keltaisten liivien äänistä näyttää tilaston mukaan jakautuvan siis Marine Le Penin Kansalliselle liittoumalle ja laitavasemmistolaisen Jean-Luc Mélenchonin La France Insoumise -puolueelle. Molempien kannatus nousee toisessa skenaariossa kolme prosenttiyksikköä.

Kyselyyn osallistui 957 henkilöä. Se toteutettiin 5.-6. joulukuuta 2018.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt