Verkkouutiset

Kekkosen naisjutuista ja KGB-suhteista kutkuttavia tietoja suojelupoliisin historioitsijalta

Professori Kimmo Rentola kertoo Kanava-lehdessä uusia tiedonpaloja Urho Kekkosen ja hänen aikansa vaietuista asioista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Poliittisen historian professori Kimmo Rentola on kirjoittanut Kanavaan artikkelin ’Kekkosen poliittinen tyyli’.

Rentola on suojelupoliisin historiikin 1949-91 kirjoittaja. Hän vaikuttaa käyttävän eräitä aiemmin käyttämättömiä arkistotietoja.

Rentola kirjoittaa, miten suojelupoliisin edustajaa kiinnosti presidentti Urho Kekkosen kanssakäyminen 1963 ampumahiihtokisojen kutsuvieraspöydässä paikallisen valtuuston varapuheenjohtajan kanssa, joka oli kommunisti.

Tapauksesta tehdyn ”hyvän raportin” mukaan presidentti ilmoitti pöydässä adjutantilleen, että miehestä pitää tehdä kersantti.

Kimmo Rentolan mukaan suojelupoliisin edustaja ”havaitsi presidentin keskivahvan humalan, mikä ilmeni tarjoilijarouvan tissin koettamisena ja kehumisena”.

Rentola kertoo Kekkosen kummipojasta Jussi Mäkisestä. Hän oli luonnehdinnan mukaan ”maailman ainoa suurlähettiläs, joka on ajanut alastomana moottoripyörällä Wienin halki”.

Professori Rentolan mukaan ”joskus ensiviulua soitti vaimo. Jaakko Hallama ei ollut ainoa; oli yksikin rouva, joka kai sai presidentin oivaltamaan aviomiehen sopivuuden suurlähettilääksi”.

CIA ja Virolainen

Kimmo Rentola kertoo Kanavassa Urho Kekkosen KGB-suhteiden vaihtelusta ja aukoista sekä tasapainottamisesta läntisillä tiedustelupalveluilla vuosien mittaan.

Rentola vie myös eteenpäin vuonna 2007 julkistetun perusteellisen CIA:n Suomi-analyysin ’Finlandization in Action’ (1972) antamia tietoja.

Hänen mukaansa ”näyttää näet siltä, että CIA sai erinomaista sisäpiirin tietoa, jonka alkulähteinä olivat Väinö Leskinen, Max Jakobson ja Johannes Virolainen. Tiedot eivät välttämättä aina olleet heiltä itseltään, vaan lähituntumasta”.

Rentola huomioi, että CIA sai 1966 tiedot Leskisen tapaamisesta neuvostodiplomaatin kanssa, mutta niiden yhteydessä siteerataan SDP:n puheenjohtajaa Rafael Paasiota.

KGB:n Viktor Vladimirov ilmoitti Rentolan mukaan Neuvostoliiton vastustaneen Max Jakobsonin valintaa YK:n pääsihteeriksi, koska tämä oli ’amerikkalaisten agentti'”.

CIA tiesi hyvin asioita keskustan puheenjohtaja Johannes Virolaisen tuntumasta. Vasemmiston ja keskustan hallitusta 1966 pystytettäessä CIA tiesi Virolaisen toivovan horjuttavansa Kekkosta. Se oli Rentolan mukaan ”paljon tiedetty”.

Tammikuussa 1971 CIA tiesi Neuvostoliiton suurlähettilään tilittäneen virheitään ”ryhmälle suomalaisia”. Rentolan mukaan kyseessä oli pieni ryhmä: Johannes Virolainen ja ehkä hänen rouvansa lähettilään tapaamisessa Vironperällä.

”Oli miten oli, sekä Jakobsonin että Virolaisen – tai Veikko Vennamon – vahvuutta suhteessa Kekkoseen kyllä selittäisi, jos heillä oli ulkomaistakin selkänojaa. Se ei merkitse syyllistymistä mihinkään asiattomaan”, Kimmo Rentola kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)