X
SULJE MAINOS
Keskustan kansanedustaja Katri Kulmuni. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Katri Kulmuni: Mitä puolueesta jää jäljelle, jos sillä ei ole periaatteita?

Keskustan kansanedustajan mielestä koronan politiikkaan tuoma poikkeuksellinen aika alkaa olla ohi.

Keskustan entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni kertoo kuunnelleensa puolueiden puheenvuoroja, kun Ruotsin hallitus kaatui eilen maanantaina. Hän tekee samalla rinnastuksia Suomen politiikkaan.

– Vasemmistopuoluetta on syytetty oikeisto-opposition kelkkaan hyppäämisestä. Vasemmistopuolueen näkökulmasta kysymys lienee kuitenkin periaatteesta, Katri Kulmuni kirjoittaa Facebookissa.

Ruotsissa käytiin syksyllä 2018 ennätyspitkät hallitusneuvottelut. Sosialidemokraattinen pääministeri Stefan Löfven sai muodostettua vähemmistöhallituksen ympäristöpuolueen kanssa, kun keskusta ja liberaalit tukivat sitä oppositiosta.

Tukipuolueiden vaatimus oli, että vasemmistopuolue ei saa osallistua hallituksen politiikan muodostamiseen. Koska vasemmistopuolue ei halua missään nimessä tukea oikeistohallitusta, päästivät he Löfvenin pääministeriksi.

– Vasemmistopuolue kuitenkin ilmoitti jo ensialkuun, että heillä on kaksi punaista viivaa, jotka hallitus nyt molemmat on vasemmistopuolueen mielestä ylittänyt liittyen työehtosopimuksiin ja vuokrasääntelyn purkamiseen, Kulmuni kirjoittaa.

– Vaikka vasemmistopuoluetta haukutaan nyt oikeistopuolueiden pönkittämisestä, täytyy kuitenkin kysyä, mitä puolueesta jää jäljelle, jos sillä ei ole periaatteita? Ei mitään, Kulmuni toteaa.

Keskusta edistänyt taitavasti tavoitteitaan oppositiosta

Kulmuni huomauttaa, että Ruotsissa keskusta on onnistunut edistämään varsin taitavasti monia itselleen tärkeitä asioita oppositiosta.

– Moni on joskus haaveillut blokkipolitiikkaa Suomeenkin, mutta Ruotsin viime vuodet ovat osoittaneet, että liian voimakas blokkeihin sitoutuminen voi johtaa politiikan halvaantumiseen, Kulmuni toteaa.

– Toinen johtopäätös lienee se, että koronan politiikkaan tuoma poikkeuksellinen aika alkaa olemaan ohi. Niin Ruotsissa kuin meilläkin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt