Valtiovarainministeri Katri Kulmuni. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Katri Kulmuni HS:lle: Edessä yksi historian pahimmista romahduksista

Valtiovarainministerin mukaan edessä on suunnaton 90-luvun laman jälkeiseen aikaan verrattava jälleenrakennus.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että koronavirus voi aiheuttaa Suomeen vielä syvemmän kriisin kuin 1990-luvun lama oli.

– Edessä on suunnaton 90-luvun laman jälkeiseen aikaan verrattava jälleenrakennus, Kulmuni sanoo Helsingin Sanomille.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos arvioi maaliskuussa, että koronaviruspandemian takia Suomen bruttokansantuote voi supistua tänä vuonna jopa viidellä prosentilla. Suomen talous ei ole koskaan ennen romahtanut yhtä nopeasti kuin se nyt romahtaa.

– Romahdus tulee olemaan joka tapauksessa Suomen historian pahimpia. Valtion (uusi, koronakriisin takia otettava) velka tulee olemaan miljardeissa kaksinumeroinen luku. Jos ensimmäinen numero on kakkonen, ja saamme pidettyä teollisuuden käynnissä, niin silloin selviämme jotenkuten, Kulmuni sanoo Helsingin Sanomille.

Sanna Marinin (sd.) hallitus julisti Suomen poikkeustilaan 13. maaliskuuta. Tämänhetkisten päätösten mukaan poikkeustila on voimassa vähintään 13. toukokuuta asti. Talouden kannalta keskeisintä on, kuinka kauan koronavirus pitää Suomen ja maailman suljettuna.

– Jos se menee selvästi pidemmälle kuin kolme kuukautta, niin se on monelle taloudelliselle toiminnalle the end (loppu), eikä se koske vain Suomea vaan Saksaa ja muita maita. Jokainen ihminen voi vaikuttaa rajoitustoimien pituuteen tottelemalla ohjeita ja rajoituksia. Nythän vaikuttaa siltä, että ne ovat jo purreet, Kulmuni sanoo Helsingin Sanomille.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt