Verkkouutiset

Kansanedustaja: Kuinka monesti hallitus voi kävellä eduskunnan tahdon yli?

Sinuhe Wallinheimon mukaan haluttomuus laajentaa vapauksia näyttää ideologiselta: luottamus hyvä, kontrolli parempi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo vaatii hallitukselta järeämpiä toimia ravintola-, pienpanimo- sekä tapahtuma-alan tukemiseen. Hänen mukaansa alan yritykset hyötyisivät kaikista eniten turhan byrokratian purusta.

– Meillä on olemassa täysin ilmaisia, jopa verotuloja lisääviä keinoja tukea yritysten selviämistä kriisistä. Holhoavan byrokratian höllentäminen ei maksa mitään. Sen sijaan se antaisi yrityksille mahdollisuuden laajentaa liiketoimintaa haastavana aikana. Pysyvänä lainsäädäntönä vapauksien laajentaminen tukisi ravintola- ja kulttuurielämän kehittymistä, Sinuhe Wallinheimo sanoo tiedotteessa.

Kokoomus esitti vuoden 2021 lisätalousarvion käsittelyn yhteydessä lausumaa, jolla eduskunta olisi velvoittanut hallituksen tuomaan esitykset ravintoloiden sekä suomalaisten pienpanimoiden ulos- ja etämyyntioikeuden laajentamisesta. Hallituspuolueet äänestivät esityksen kumoon jo toistamiseen.

Hallituspuolueista muun muassa vihreiden ja keskustan edustajat ovat tukeneet ulos- ja etämyyntioikeuksien laajentamista. Wallinheimo muistuttaa, että hallituspuolueista lupailtiin tukea asialle ja esityksiä jo viime vuoden aikana.

Esityksiä ei ole vieläkään annettu, eikä sellaisia edes suunnitella, vaikka kansanedustaja Jari Myllykosken (vas.) pienpanimoiden ulosmyynnin mahdollistava lakialoite keräsi taakseen pitkälle yli sata kansanedustajaa jo viime keväänä.

– Kuinka monta kertaa hallitus voi kävellä eduskunnan enemmistön tahdon yli, Wallinheimo kysyy.

Voiko hallitusvastuussa sanoa yhtä ja tehdä toista?

Wallinheimon mukaan alkoholi- ja ravintolakulttuuri ovat viime vuosina eurooppalaistuneet hyvää vauhtia. Työllistävät, pienyritysvaltaiset toimialat kasvoivat vauhdilla. Wallinheimo kaipaa näkymää kriisistä ulospääsyyn ja toimintavapauksien laajentamista.

– Haluttomuus vapauksien laajentamiseen näyttää ideologiselta. Valtio tietää paremmin mitä ihminen saa ja mitä ei saa tehdä; luottamus hyvä, kontrolli parempi. Kokoomuksessa lähdetään siitä, että luotamme ihmisiin, Wallinheimo pohtii.

Hän ihmettelee myös, voiko hallitusvastuussa sanoa yhtä ja tehdä toista.

– Hallitus lupasi viime vuoden maaliskuussa, että yksikään yritys ei tule menemään tämän kriisin takia konkurssiin. Kaikkien keinojen pitäisi olla jo käytössä. Mutta edes pienten, yksinkertaisten ja kustannuksia aiheuttamattomien muutosten tekeminen ei näy onnistuvan, Wallinheimo ihmettelee.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)