Kaksikerroksinen kangasmaski päästi läpi keskimäärin 1445 aivastuspisaraa. / New Mexico State University

Kangasmaski voi päästää läpi yli tuhat viruspisaraa

Vertailussa paras suojausteho oli odotetusti FFP2-hengityssuojaimilla.

Tuoreen tutkimuksen mukaan eri kasvomaskimallien välillä on suuria eroja ilmassa leijuvien pisaroiden suodatuskyvyssä.

New Mexicon osavaltioyliopiston tutkijat järjestivät koetilanteen, jossa eri maskien tehoa vertailtiin aivastus- ja yskäpisaroiden osalta. Ilman maskia henkilön arvioitiin altistuvan yhteensä noin 43 000 pienelle pisaralle.

Paras suojausteho oli odotetusti N95- eli FFP2-suojaimella, joka ei päästänyt mittauksessa läpi yhtäkään pisaraa käyttäjänsä hengitysilmaan.

Kirurgisen suu-nenäsuojaimen ”pakoprosentti” oli 0,03–0,09 prosenttia, eli aivastuspisaroita pääsi läpi keskimäärin 23 ja yskäpisaroita kaksi kappaletta. Määrää voi kuitenkin pitää hyvin pienenä, joten käyttäjä on todennäköisesti suojassa koronavirustartunnalta.

Kaksikerroksisen kangasmaskin suojateho havaittiin kohtuullisen hyväksi, jos tuote oli varustettu suodattimella. Pisaroita pääsi läpi äärimmäisen vähän, jos PM 2,5 -filtteri oli kostutettu etukäteen vedellä. Kuivan filtterin läpi pääsi keskimäärin yli 700 pisaraa.

Tuhat viruspartikkelia riittää tartuntaan

Ilman filtteriä myytävä kangasmaski päästi läpi noin 3–4 prosenttia pisaroista. Aivastuspisaroista pääsi läpi keskimäärin 1445 kappaletta ja yskäpisaroista 108 kappaletta.

Aiempien tutkimusten perusteella noin tuhat viruspartikkelia voi aiheuttaa tartunnan, jos henkilö altistuu sairastuneelle lähikohtaamisessa alle kahden metrin etäisyydellä. Partikkelit voivat kertyä esimerkiksi yhden aivastuksen myötä tai useissa erissä pidemmällä altistumisajalla.

Tutkijat muistuttavat, että maskien käytön lisäksi myös turvavälien noudattamisella on merkitystä infektioiden välttämiseksi.

– Ilman kasvomaskia on lähes varmaa, että suuri määrä pisaroita tulee siirtymään altistuneen päälle. Kasvomaskin käyttäminen tarjoaa huomattavan, joskaan ei täydellisen suojan, tutkijaryhmä kirjoittaa Physics of Fluids -tiedejulkaisussa.

Kirurginen suu-nenäsuojain suojasi käyttäjäänsä tehokkaasti. / Physics of Fluids

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt