X
SULJE MAINOS
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen ja puheenjohtaja Petteri Orpo. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Kai Mykkänen: Kokoomuksen enemmistö äänestää EU-paketin puolesta

Ryhmäjohtajan mukaan kokoomus sai pakotettua hallituksen neuvottelemaan linjanmuutoksesta europolitiikkaan.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on päättänyt purkaa päätöksensä äänestää tyhjää EU:n elpymispaketista. Käytännössä päätös tarkoittaa vapaita käsiä edustajille.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoi, että ryhmäpäätös viikko sitten tyhjän äänestämisestä oli vaikea, kokoomus oli puun ja kuoren eli kahden huonon vaihtoehdon välissä.

– Tällä päätöksellä kokoomus pakotti hallituksen neuvottelupöytään ja paalutti valtiovarainvaliokunnassa europolitiikan ryhtiliikkeen, joka eduskunnan hyväksynnällä velvoittaa Suomen hallituksia jatkossa, Kai Mykkänen sanoi tiedotusvälineille.

Hänen mukaansa tässä muuttuneessa tilanteessa kokoomuksen eduskuntaryhmä purki tyhjän äänestämistä koskevan päätöksensä.

– Ryhmän enemmistö on valtiovarainvaliokunnan mietinnön ryhtilausumien myötä valmis tukemaan mietintöä ja ryhtiliikelausumia ja äänestämään jaa. Osa painottaa valuvikoja ja äänestää ei, Mykkänen kertoi.

Selkeä enemmistö haluaa varmistaa, ettei paketti kaadu

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi olevansa tyytyväinen päätökseen ja erityisen tyytyväinen siihen, mitä valtiovarainvaliokunnan mietintöön eilen kirjattiin.

– Olen tyytyväinen siitä, että ryhmän selkeä enemmistö haluaa myöskin osaltaan varmistaa, että paketti ei kaadu eduskunnassa, Orpo sanoi.

Orpon mukaan ”Suomen eurooppalaisimpana puolueena” kokoomus haluaa huolehtia EU:n päätöksentekokyvystä ja Suomen asemasta Euroopan unionissa.

– Tällä ratkaisullaan kokoomus mahdollistaa sen, että tilanteessa, jossa hallituksenkin riveissä on jonkin verran epävarmuutta ja kokoomuksen ryhmässä jonkin verran niitä, jotka pakettia vastustavat, että tämä Suomen kannalta erittäin tärkeä EU:n toimintakyky ja Suomen asema EU:ssa turvataan.

Orpon mukaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus ei ollut huomioinut millään tavalla sitä, että perustuslakivaliokunta saattaisi päättää elpymispaketin edellyttävän kahden kolmasosan hyväksyntää eduskunnassa. Hallitus ei Orpon mukaan ollut keskustellut paketista lainkaan kokoomuksen tai opposition kanssa eikä huomioinut puolueen linjauksia.

– Hallitus oli vienyt omilla päätöksillään tätä eteenpäin. Meidän oli saatava tilanne, jossa hallitus joutuu neuvottelemaan meidän kanssa jatkosta, Orpo selvitti.

Tiukat linjaukset sitovat nykyistä ja tulevia hallituksia

Orpon mukaan kokoomuksen ryhmässä on paljon kansanedustajia, joille EU:n elpymispaketti on ”tuskallinen ratkaisu”, mutta selkeät linjaukset jatkosta valtiovarainvaliokunnan mietinnössä vaikuttivat paljon.

Mykkäsen mukaan valiokunnan ”historiallisen tiukat ryhtiliikesarjat” Suomen europolitiikkaan vaikuttivat aidosti.

– Selvä paalutus sille, että Suomi ei tule hyväksymään vastaavan paketin toistamista eikä sen tulkitsemista pysyväisluonteiseksi ja Suomi tulee edellyttämään no bailout -periaatteen noudattamista, paluuta markkinakuriin, Mykkänen listasi.

Lisäksi Suomi Mykkäsen mukaan edellyttää, että EU:n omien varojen päätöksiä kehitettäessä kokonaisveroaste ei nouse eikä Suomi hyväksy Suomelle haitallisia EU-veroja.

– Tämä on selvä linjanmuutos siihen, miten EU-asioita vietiin viime syksynä eteenpäin. Esitimme samansuuntaiset esitykset jo silloin Suomen neuvottelumandaattiin ja ne hallitusrintama sivuutti, Mykkänen kertoi.

Hänen mukaansa kaikki kokoomuksen viime viikolla esittämät kahdeksan reunaehtoa saatiin valiokunnan mietintöön.

Jos eduskunnan kahden kolmasosan enemmistö hyväksyy nämä linjaukset, se Orpon mukaan sitoo ja ohjaa nykyisen ja tulevien hallitusten toimintalinjaa.

– Siksi tämä on hyvin merkittävää, Orpo sanoi.

LUE MYÖS:

Nämä vaatimukset kokoomus sai valiokunnan elpymispaperiin

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt