Verkkouutiset

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Nämä vaatimukset kokoomus sai valiokunnan elpymispaperiin

Lausumien ansiosta kokoomus ei jättänyt vastalausetta mietintöön.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomus esitti useita lisäyksiä tänään julkaistuun mietintöön EU:n elpymispaketista. Lisäykset päätyivät lopulliseen tekstiin lausumina, joita on yhteensä kahdeksan. Niiden pääviesti on, että eduskunta pitää elpymispaketin poikkeuksellisena ja kertaluonteisena, että järjestely ei toimi ennakkotapauksena ja ettei ”Suomi hyväksy vastaavan järjestelyn toistamista tai muuttamista pysyväisluonteiseksi”.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta hyväksyi tänään mietintönsä EU:n elpymispaketista. Asia menee seuraavaksi suuren salin käsittelyyn, jossa paketin hyväksyminen vaatii kahden kolmasosan enemmistön. Kokoomus on aiemmin ilmoittanut äänestävänsä tyhjää, joskin osa edustajista on aikonut livetä päätöksestä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo MTV3:n haastattelussa, että eduskuntaryhmä käsittelee uudelleen sitä, miten kokoomus EU-paketista äänestää.

Verkkouutisten tietojen mukaan lausumien lisääminen lopulliseen dokumenttiin olivat syynä siihen, ettei kokoomus jättänyt vastalausetta mietintöön. Vastalauseen jättivät perussuomalaiset ja kristilliset.

Lausumissa valtiovarainvaliokunta vaatii, että EU laatii yhteisen velkajärjestelymekanismin. Lisäksi EU:n pitää sen mielestä palata no bail out -periaatteen noudattamiseen, joka tarkoittaa, että kukin jäsenmaa vastaa omista veloistaan.

– Eduskunta edellyttää, että Suomi ei sitoudu toimiin, jotka muokkaavat Euroopan unionia epäsymmetrisen tulonsiirtounionin suuntaan.

Valiokunta myös toteaa, että Suomen ei pidä hyväksyä yhteisten varojen myöntämistä ilman, että niihin liitetään uskottava suunnitelma julkisen talouden tervehdyttämiseksi. Lisäksi varojen maksatuksen ehtona täytyy olla sitoutuminen oikeusvaltioperiaatteeseen.

– Suomi noudattaa vakiintuneita veropoliittisia kantojaan, eikä hyväksy Suomelle haitallisia ylikansallisia veroja, valiokunta kirjoittaa.

Lisäksi valiokunta vaatii, että EU:n uusien varojen järjestelmän kehittäminen ei johda verojen kiristymiseen Suomessa. EU on kaavaillut omien varojen keräämiseksi malleja, joihin kuuluu muun muassa muovivero, digitaalivero, hiilitullit ja rahoitustransaktiovero.

– Suomi vaikuttaa EU:n talouspolitiikan linjaan rakentamalla tehokasta yhteistyötä sellaisten jäsenvaltioiden kanssa, jotka jakavat eduskunnan EU:n talouspolitiikalle asettamat tavoitteet, valiokunta kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)