Verkkouutiset

Kaakkois-Aasia hyötyy USA:n ja Kiinan kauppariidasta

Kauppariidat ovat ajaneet yritykset pohtimaan uudelleen tuotanto- ja valmistusketjujaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vaikka Kiina ja Yhdysvallat pystyisivät riitojaan sovittelemaan, on Aasiassa alkanut jo muutos, jossa hyötyjinä näyttävät olevan Kaakkois-Aasian ASEAN-maat. Niihin on siirtynyt jo tuotantoa ja valmistusta Kiinasta.

Kiinan taloudellisen mahdin tiukoille laittamat ASEAN-maiden pienet ja keskisuuret yritykset ovat nähneet tilanteessa uusia mahdollisuuksia ja ryhtyneet hankkimaan ja hyödyntämään lisääntyvässä määrin uuden teknologian keinoja.

ASEAN-talouksia tutkineen Singaporessa toimivan talousvaikuttaja Satish Shankarin mukaan muutos saattaa suurimmillaan tuoda ASEAN-maille jopa biljoonan dollarin kokoiset uudet markkinat. Vaikka tämän suuntainen kehitys Yhdysvaltain ja Kiinan mahdollisen sovun myötä tasaantuisi, ei muutoksen suunta ole kääntymässä.

Aasiassa toimivat yhtiöt ja yritykset ovat suuntautumassa yhä enemmän ajatteluun, jossa keskittyminen tuotannossa ja valmistuksessa vain yhteen maahan – kuten Kiinaan – on riskialtista. Siksi tuotantoketjujen hajauttaminen nähdään taloudellisesti järkevämpänä keinona.

Lyhyellä aikavälillä kauppariita tuo Kaakkois-Aasian maille myös haittoja, koska monet niiden tuotteet ovat olleet osa kiinalaisten tuotantoketjujen Yhdysvaltoihin suuntautuvaa vientiä. Tämä koskee muun muassa elektroniikkaa ja tekstiiliteollisuutta.

Satish Shankarin mukaan hieman pitemmällä tähtäimellä tuotantoketjujen hajauttaminen pois Kiina-johtoisuudesta Kaakkois-Aasiaan on kuitenkin yritystoiminnalle houkutteleva vaihtoehto. Tähän vaikuttavat myös Kiinan vastatoimet Yhdysvaltojen asettamille uusille tariffeille. Kaikkiaan kauppariita johtaa monet taloudelliset toimijat näkemään Kaakkois-Aasian taloudellisesti turvallisempana vaihtoehtona.

ASEAN-maiden keskimääräinen talouskasvu on ollut vuositasolla 4-5 prosenttia ja myös kotimainen kysyntä maissa kasvaa. Toisaalta niihin jo siirtyneillä yrityksillä on myönteisiä kokemuksia valmistuksen ja tuotannon siirtämisestä, mikä osaltaan vauhdittaa ASEANin vetovoimaa.

Alueen mailla on myös pitkälle kehittynyttä osaamista eri tuotantosektoreilla. Näitä ovat esimerkiksi Thaimaan autoteollisuus ja Vietnamin tekstiilituotanto ja elektroniikka.

Kaikkiaan luottamus ASEAN-maihin vakaana talousalueena on kasvussa ja ulkomaiset investoinnit alueelle lisääntyneet. Malesia, Indonesia, Singapore, Filippiinit ja Thaimaa perustivat ASEANin yhteistyöjärjestökseen vuonna 1967. Sittemmin myös Brunei, Myanmar, Vietnam, Laos ja Kambodzha ovat liittyneet järjestöön. Ehdokasjäseniä ovat Itä-Timor, Fidzi ja Papua-Uusi-Guinea.

Järjestön piirissä on edetty parhaiten vapaakaupan kehittämisessä ja tulevaksi tavoitteekseen volyymiltaan maailman viidenneksi suurin talousalue ASEAN on ilmoittanut Euroopan unionin kaltaisen yhteistyön kehittämisen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)