Verkkouutiset

Jyrki Katainen: Tämän takia EU-jäsenmaksu kannattaa maksaa

Tutkimus, opiskelijavaihto ja turvallisuus, EU-komissaari luettelee unionin hyötyjä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen sanoo, että Suomen ei kannat tuijottaa pelkästään EU-nettomaksuosuutta, vaan myös sitä, mitä EU-jäsenmaksulla saa.

– Kysymys on siitä, mitä lisäarvoa yhteinen budjetti tuo. Jos budjetti ei tuo lisäarvoa, sitä ei tarvita, hän sanoi perjantaina Helsingissä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Nettomaksuosuus tarkoittaa EU-jäsenmaksujen ja erilaisina EU-tukina saatujen tulojen erotusta. Erotus vaihtelee vuosittain, mutta esimerkiksi vuonna 2016 Suomi oli nettomaksaja noin 294 miljoonan euron summalla.

Katainen muistuttaa, että esimerkiksi EU:n Horisontti 2020 -ohjelma on maailman suurin tutkimusohjelma. Hänen mukaansa sen hyödyt Suomelle ovat kiistattomat.

– EU satsaa tutkimukseen ja innovaatioihin. Eurooppalainen lisäarvo on erittäin suuri.

Opiskelijoiden ja tutkijoiden Erasmus-vaihto-ohjelma on Kataisen mukaan toinen kansalaisia hyödyttävä järjestelmä. Vuonna 2015 Erasmukseen osallistui 678 000 eurooppalaista.

– Jokainen, joka menee Erasmukseen, saa siitä jotakin, on se sitten kielitaitoa, kulttuuria tai avara maailmankatsomus, Katainen kehuu.

EU valmistelee parhaillaan unionin budjettia vuoden 2020 jälkeiselle ajalle.

EU-komissio ehdottaa esimerkiksi Erasmus-ohjelman rahoituksen kaksinkertaistamista ja Horisontin rahoituksen kasvattamista. Lisäksi EU aikoo käyttää rahaa puolustuksen kehittämiseksi ja rajavalvonnan parantamiseksi.

– EU:n lisäarvo on, että säästämme rahaa mutta saamme lisää turvallisuutta, Katainen toteaa.

Hän puhui Helsingissä EU-parlamentin tilaisuudessa, jossa Eurooppa-ministeri Sampo Terho (sin.) kertoi maan hallituksen näkemyksen EU-budjetista. Hallituksen mielestä EU-budjettia tulee leikata, mutta samaan aikaan Suomen saamia maataloustukia tulee korottaa.

Terho sanoo, että koska kotimaassa hallitus vaatii budjettikuria ja velaksi elämisen lopettamista, täytyy EU:nkin olla valmis kutistamaan budjettia. Hän sanoo, että siniset on antanut muille hallituspuolueille periksi linjanvedossa.

– Sinisten linja olisi ollut vielä tiukempi.

EU-parlamentaarikko Nils Torvalds (r.) epäili Terhon laskutaitoja. Hän sanoi, että samaan aikaan ei voi sekä pienentää että suurentaa.

– Maatalousbudjetin osuus on nyt 37 prosenttia. Miten voidaan sekä ylläpitää että leikata? Torvalds kyseli.

Torvalds tuskaili sitä, että Terho tuijottaa vain nettomaksuosuutta.

– On huolestuttavaa, että keskustelu on tällä tasolla.

EU-parlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) arvioi, että Suomi tekee itselleen vahinkoa, kun se vaatii EU-budjettileikkauksia.

– Hallituksen palikat ovat hujan hajan. Tämä ei palvele isänmaan etua.

Terho vastasi, että Sarvamaa ei pysty hillitsemään ”federalistista temperamenttiaan”. Hänen mukaansa hallituksen linja on sama kuin muiden Pohjoismaiden: EU-budjettia pitää kutistaa.

Todellisuudessa hallituksen linja ei ole aivan yhtä jyrkkä kuin esimerkiksi Ruotsin. Ruotsi vaatii, että EU-budjetti on korkeintaan yhden prosentin jäsenmaiden bruttokansantuotteesta. Suomi ei ole sitoutunut tähän vaatimukseen, vaan on ilmoittanut olevansa valmis joustamaan leikkaustavoitteestaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)