X
SULJE MAINOS

Jussi Halla-aho: Näin kotoutetaan sosiaalitoimen asiakkaiksi

Europarlamentaarikon mielestä maahanmuuttajien kotouttamisvastuu pitäisi siirtää pois sosiaalitädeiltä.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho jakoi maanantai-iltana Facebook-päivityksessään Lieksan kaupungin kotoutumisprosessikaavion.

Siinä Halla-ahon mukaan ”kolmen vuoden aikana käydään läpi asumis- ja terveyspalvelut ja edetään perheenyhdistämisen, harrastusten ja virikesopen kautta kohti kotoutumisen kliimaksia eli sosiaalitoimen sähköistä asiakkuutta”.

– Kaavio avaa hyvin sitä, miksi kotouttavien tahojen mielestä kotoutus sujuu ihan hyvin. He vain mittaavat eri asioita kuin ne, joiden mielestä maahanmuuttajien tukiriippuvuus ja heikko työllistyminen ovat epäonnistuneen kotoutumisen merkkejä, Jussi Halla-aho totesi.

– Kaaviosta näyttäisi puuttuvan kokonaan esimerkiksi perehdytys työnhakuun, joka ymmärtääkseni on se kohta, jolla Yhdysvallat aloittaa humanitaaristen maahanmuuttajien kotouttamisen.

Hänen mukaansa Suomessa ei nykyisillä tulijamäärillä todennäköisesti ole varaa virikesoppikotouttamiseen. Siksi hän esitti pohdittavaksi, että ”kotouttamisasiat siirrettäisiin pois sosiaalipuolen tädeiltä, jotka kotouttavat maahanmuuttajia sosiaalitoimen asiakkaiksi. Sieltä katsottuna kotoutuminen varmaan toimiikin ihan hyvin”.

Halla-aho siirtäisi kotouttamisvastuun esimerkiksi kunnan tekniselle toimelle, jätehuollolle tai puisto-osastolle.

– Sillä tavalla, että tuossa on terve ukko Arabiasta, kotouta, aikaa kuusi kuukautta, hän kirjoitti.

– Kaikista maahanmuuttajista ei tietenkään tarvitse tulla kirvesmiehen apupoikia, roskakuskeja tai ruohonleikkaajia, mutta sellaisissa hommissa pääsisi heti alkuun ilman kielitaitoakin, ja siinä samalla tulisi oppineeksi suomea sekä yhtä ja toista suomalaisesta yhteiskunnasta. Kuten sen, että täällä meillä ihmisen oleminen perustuu normaalitapauksessa työn ja toimeentulon väliseen yhteyteen, eikä siihen, että täytellään erilaisia kuponkeja ja istutaan virikesopessa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt