Verkkouutiset

Jukka Tarkka: Venäjän Ahvenanmaan konsulaatti on synkkä jäänne

Valtiotieteilijän mukaan Venäjä ei menettäisi konsulaatista luopuessaan mitään.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtiotieteen tohtori, kirjailija Jukka Tarkan mukaan hallitusohjelmaan kirjattu lause: ”Suomi ei salli alueensa käyttämistä vihamielisiin tarkoituksiin muita valtioita vastaan”, näyttää herättäneen ihmetystä ja kiukkua sosiaalisessa mediassa ja lehtikommenteissa.

– Se on kummallista, sillä tuo ajatus on sentään kiertänyt eri versioina kaikissa viime aikojen turvallisuuspoliittisissa dokumenteissa, viimeksi vuoden 2017 turvallisuuspoliittisessa selonteossa, Tarkka toteaa blogissaan julkaisemassaan Etelä-Suomen Sanomien kolumnissaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Hänen mukaansa kyse on ”yya-liturgian oudosta jakojäännöksestä”.

– Nyt tuo itsestään selvä lause tarkoittaa ihan muuta kuin yya-vetoisena neuvostoaikana. Silloin se tarkoitti sitä, että Suomi voi omalla alueellaan joutua puolustamaan Neuvostoliittoa, Jukka Tarkka toteaa.

– Nyt se tarkoittaa, että jos Suomen naapurimaa joutuu Suomen alueen kautta tulevan hyökkäyksen kohteeksi, Suomi puolustaa valtioalueensa koskemattomuutta, ja tulee samalla puolustaneeksi uhattua naapuriaan, hän jatkaa.

Tarkka nostaa esiin Ahvenanmaan demilitarisoinnin. hän sanoo ymmärtävänsä ”lauseen herättämän kauhistuksen” siltä kannalta, että yya-sopimus vahvisti Neuvostoliiton oikeuden loukata Suomen suvereniteettia valvomalla sen valtioalueeseen kuuluvan saariston sotilaallista tilaa. Tarkan mukaan Suomi alistui tähän pidempään kuin reaalipoliittisesti olisi ollut pakko. Nämä ajat ovat hänen mielestään kuitenkin vaipuneet jo historiaan.

– Suomi on yksipuolisella tulkinnalla 1990 vapauttanut itsensä niistä Pariisin rauhansopimuksen määräyksistä, jotka loukkaavat Suomen suvereniteettia. Myös Maarianhaminan konsulaatti on tällainen synkkä jäänne, sumea viesti kaukaa historiasta, Jukka Tarkka kirjoittaa.

Hänen mukaansa Venäjä ei menettäisi Maarianhaminan konsulaatin purkamisessa mitään sellaista, mitä se ei olisi menettänyt jo kauan sitten.

– Nolointa tässä taitaa olla se, että Venäjä on noin neljännesvuosisata sitten tarjoutunut toimimaan tämän tilanteen mukaisesti ja todennut voivansa hoitaa tarvittavat tavanomaiset konsulitoimet Turusta käsin, mutta suomalaiset eivät tarttuneet tilaisuuteen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)